Když se na podzim  tělo pomalu začíná chystat na zimu, je to pro organismus zvířat jedno z nejkritičtějších fází celého ročního cyklu. I právě proto je třeba dohlédnout, aby se do něj především starší a nemocemi oslabení čtyřnožci dostali fit a neoslabení.

Zobejte ve dvou

Stejně jako si my dopřejeme nějaký ten vitamín nebo doplněk stravy, mohou být podobné produkty řešením i pro zvíře. Dalším možností jsou moderní probiotika, která tělo nezatěžují a podpoří imunitu. Jenže fungují jen tehdy, když si koupíte ten pravý produkt. Pak pomůžou nejen s posílením imunity, ale také dokážou zabojovat proti virovým či bakteriálním onemocněním.

Který je ten pravý

Jak se tedy v nabídce probiotik zorientovat? Leccos napoví cena. Podezřele levný přípravek, který výrobce nazve probiotikem, nemusí mít ve střevech psa nebo kočky lepší účinky, než by měl například libovolný mléčný výrobek. Důležité je pořádně zkontrolovat složení. Kromě takzvaných mléčných bakterií rodu Lactobacillus by měl výrobek obsahovat ještě některý z dalších druhů, například Streptococcus thermophilus nebo Enterococcus faecium. Takové probiotikum bývá označováno jako imunomodulační nebo podporující imunomodulaci. Tyto bakteriální kmeny podporují léčbu nemocí. Samostatnou skupinou jsou pak takzvaná aktivní probiotika se schopností sebereplikace a podporující také replikaci přirozených bakteriálních kmenů, která se začala prodávat také na českém trhu.

Ptejte se prodejce

Určitě se ptejte na recenze. Solidní výrobce většinou sám uvádí klinické studie, kdy jeho přípravek zabral. Sdílet zkušenosti můžete i na chovatelských fórech. Výhodou probiotik je navíc fakt, že nemají známé žádné vedlejší účinky a zvíře se jimi nemůže předávkovat. Není nijak rizikové dát je svému zvířeti jen na základě vlastního uvážení a kombinovat je s jiným doplňkem léčby. I to je důvod, proč je možné používat je v rámci preventivní kůry. Platí to i v případě probiotik se schopností replikace – ty dokážou ve střevech zvířete vytvořit podmínky ideální pro množení žádoucích bakterií důležitých pro tvorbu a uchování imunity. Odpovídající počet bakterií si tělo dokáže regulovat samo.

Sledujte zvíře

Nejlepší referencí je stav vašeho mazlíka. Podle výrobců by měl pozorný chovatel poznat již po několika dávkách, jestli pomáhají. Sám se tedy může velmi rychle zhodnotit, jestli na něj má léčba probiotickými přípravky smysl a máte je dál kupovat. To už mu rovnou kupte ten jogurt.

K čemu všemu slouží aktivní probiotikum

Podporuje imunitu a její přirozené procesy
Zlepší kvalitu srsti
Pomáhá nabrat svalovou hmotu a to i bez tréningu
Zvyšuje odolnost vůči prostředí a působí preventivně proti civilizačním chorobám
Prodlužuje aktivní délku života zvířete
Optimalizuje spotřebu krmiva, neboť organismus ho lépe využívá