Pes domácí už nemusí o každé soustu bojovat. Nežere jen tehdy, když má hlad. Nemá záklopku, takže většinou bude žrát, dokud se do něj něco vejde. A to je špatně. Stejně a jako s kily navíc bojují lidé, mají potíže i zvířat. Jenže na rozdíl od nás za to nemůžou. Lednici si sami neotevřou. Ale žerou a přibírají. Proč bychom mu taky nedopřáli, když na to máme. Jenže tímhle způsobem mu život spíše zkracujeme a zaděláváme na zdravotní potíže, o které pes ani my rozhodně nestojíme.

Jak rozpoznat nadváhu

Nejjednodušší je vyrazit do nejbližší veterinární ordinace, kde zaručeně najdete pověšené tabulky, kolik by která rasa měla vážit. U psů platí, že pokud jim můžete rukou nahmatat poslední dvě žebra, jsou v dobré kondici. „Pokud máte doma pejska v letech a zdá se vám, že v poslední době rapidně přibral a přitom jí pořád stejně, doporučuji před zavedením dietního režimu kontrolu u veterinárního lékaře. Pes sice může nějaká kila nabrat, ale mohlo by se také jednat o „zavodňování“, kdy mohou dieta a pohyb spíše ublížit než pomoci,“ varuje výrobce krmiv Martin Pučálka.

Než psovi nasadíte dietu, měsíc hlídejte všechno krmení a přidejte procházky.
Autor: Shutterstock.com
Ohrožené srdce i ledviny

Vašemu psovi je jedno, jestli má nějaké to kilo navíc nebo ne. V plavkách se v létě promenovat nebude. Ale kila navíc ho trápí z jiného důvodu. Znamenají pro něj zdravotní problémy. Čím více kil, tím větší zátěž pro pohybový aparát, pes pak nemá chuť k pohybu. Spíš jen leží, při běhu funí a po větší námaze ho bolí klouby a svaly. Nadváha a následná obezita ohrožují srdce, játra, ledviny a mnohé další orgány, které by mohly vypovědět službu.

Chyba je u vás

Než začnete zmenšovat porce nebo investovat do light granulí, zamyslete se. Nebo raději vezměte notýsek a zapisujte, kolik jídla mu dáte mimo hlavní krmení. Většina psů dostává část denní dávky ráno a zbytek večer. Ale co všechny ty mňamky, které mu dáte z vlastního talíře. Nebo piškoty a jiné odměny. Tady jsou většinou největší rezervy. Pořídit se dají nízkokalorické dobrůtky, které by zvíře mělo dostat jako pochvalu za dobře odvedený cvik.

Pes s nadváhou po procházkách netouží. Raději leží a čeká na další krmení.
Autor: Shutterstock.com
Přidejte procházky

Další kapitolou je venčení. Spousta lidí si pořídí psa, ale na dlouhé procházky se jim každý den nechce. A při takovém způsobu života zpohodlní i zvíře. U psa, který většinu dne trávil na gauči a veškerý pohyb, který vykonal, byla cesta k misce a zpět na gauč, rozhodně neordinujte ihned přespolní běh na kilometr. Raději postupně prodlužujte procházky v mírném tempu. Vycházky volte také vzhledem k počasí, kdy v chladnějších obdobích udělejte raději více kratších procházek za den, než jednu dlouhou, po které budete oba dva potřebovat pořádně zahřát.

Do dnů plných plískanic a nepohody se bude na dlouhou procházku hodit kabátek Birmingham, který je dostupný v různých velikostech. Justhunter.cz, od 608 Kč
Autor: archiv firem
Nasaďte dietku

Když dodržujete všechna dříve popsaná pravidla a po měsíci se váha nehne, nezbývá než změnit granule pro dospělé psy za produkt s označením light. Ale nebojte se, že budete muset ustoupit od své oblíbené značky. Spousta značek obsahuje light granule ve své produktové řadě, takže obvykle nebudete muset měnit recepturu nebo oblíbenou značku granulí. Pouze vašemu psovi dáte stejně kvalitní granule s nižším počtem kalorií.