Na všechny možné a nemožné alergie u lidí jsme si zvykli. Ale teď se tahle civilizační choroba stále častěji objevuje i u domácích mazlíčků. Psa ani kočku z ní sice nevyléčíte, ale vhodnou stravou dokážete zmírnit její příznaky. Alergie se projevuje příznaky, jako je časté škrábání, zanícená kůže, ekzémy v okolí řitních žlázek, zarudlými ušními boltci nebo zvracením.

Alergie, nebo ekzém?

I když má zvíře všechny zmíněné příznaky, alergie to být nemusí. V první řadě prohlédněte kožich, že nemá blechy. Dále nasaďte eliminační dietu, ať se přesvědčíte, že nejde o atopickou dermatitidu. Předem se připravte, že testování nějaký čas zabere. Jak na to? Do krmení dávejte jeden druh masa, který zvíře pokud možno předtím nikdy nemělo, a jeden druh uhlohydrátů. Vydržet musíte několik týdnů. Když má zvíře na vynechaný druh masa nebo potraviny alergii, svědění zmizí. Abyste měli jistotu, dejte zvířeti znovu původní krmení a do dvou týdnů by se opět mělo drbat.

Alergie nejvíc trápí jezevčíky, kokršpaněly, yorkšíry a pudly.
Autor: Shutterstock.com
Projeví se za dva roky

Kde pes k alergii přijde? Může se objevit po požití nevhodných průmyslových krmiv, nebo ji spustí bleší kousnutí (tzv. FBH = flea bite hypersenzitivity). Ale i u psů může alergii způsobovat v podstatě skoro všechno stejně jako u lidí. „Lidé si velmi často mylně domnívají, že psi mají alergii na granule jako celek. Ve skutečnosti se ale jedná o alergii na určitou složku, která je v granulích obsažená. Statistka ukazuje, že touto alergii trpí každý sedmý pes," říká odborník na psí výživu Martin Pučálka. Důvodem potravinové alergie je citlivost na některou ze složek granulí, například obiloviny, které obsahují lepek, jako je pšenice nebo soja, nebo na chemické konzervanty typu BHA, BHT, sorban draselný atd. Jste udivení, že se to projevilo teď, když psa stejně krmíte už léta? Je to proto, že alergie se začnou projevovat až po dvou letech od konzumace nevhodných granulí.

NejPes 2015 startuje: Přihlaste svého pejska a vyhrajte 50 tisíc korun!

NejPes 2015 startuje: Přihlaste svého pejska a vyhrajte 50 tisíc korun!

Odstartovala populární internetová soutěž o psího šampiona nejPes 2015. Od pondělí 23. února 8:00 hodin můžete přihlašovat svého pejska do soutěže…celý článek

Pozor na hovězí

Jaké alergeny jsou nejčastější? U psů je to hovězí, vepřové a skopové maso, pšenice, sója a kravské mléko. U koček má vyvolání alergie nejčastěji na svědomí hovězí maso, mléčné produkty a ryby. Protože se alergie nedá vyléčit, je třeba, aby zvíře celý život dodržovalo eliminační dietu. Pomohou vám s ní kvalitní hypoalergenní granule, které mají většinou jednodušší receptury, ve kterých je jen jeden druh bílkovin. Určitě je dobré vybírat granule, kde je jehněčí maso, losos, případně krůta nebo zvěřina. V případě problémových psů je lepší se vyhnout kuřecímu masu.

Nejvíc trpí jezevčíci

Zajímalo by vás, která rasa na alergie trpí? Překvapivě ty menší. Nejvíc postihuje jezevčíky, kokršpaněly, yorkšíry a pudly. U těch je kromě speciálních granulí dobré vyměnit i šampon a další kosmetiku. Měly by být hypoalergenní se zklidňujícími účinky. Vhodné jsou také jako doplňky stravy podpůrné oleje a kapsle.