S průkazem, nebo bez?

Hodně lidí si vybere konkrétní plemeno s konkrétními vlastnostmi a exteriérem, ale nechce se jim za něj dávat tolik peněz. Tak projedete inzeráty a najdete zvířata skvělých rodičů bez průkazů původů. Je potřeba si uvědomit, že vznik a upevňování vlastností plemena by měla být promyšlená chovatelská práce. Zvláště u módních a hodně rozšířených plemen vás může nemile překvapit, jak moc se liší pes z nepromyšleného spojení od plemene prezentovaného v různých psích atlasech. „Osobně nemám vůbec ráda množení psů bez průkazu původu, říká cvičitelka Marcela Procházková z psího hotelu Dogpark. „Dokážu ještě pochopit lidi, kteří mají úžasnou fenku a jsou přesvědčeni, že fenka má mít z nějakého důvodu štěňata. Většinou se ale jedná o bezhlavé množení psů, kterých už tak je příliš mnoho, které rozhodně neprospívá plemeni a může přinést mnohé problémy novým majitelům.“ Lidé z množíren vám nejspíš psa ukážou jen na fotce a předají někde na ulici. Matku neuvidíte ani náhodou.

Dobrý chovatel vám ukáže, kde žijí štěňata, matku a o otci má spoustu informací. Netají případné nedostatky a má pro vás připravenu kupní smlouvu.
Autor: Shutterstock.com
Jak poznáte dobrého chovatele

Organizovaný chov má svá pravidla a cíle. V zásadě musí pes odpovídat svému plemeni svým vzhledem a povahou a většinou se v chovu sledují nejrůznější dědičná onemocnění. Chovatel by měl mít pojem o genetice a vědět, proč pro konkrétní fenu vybírá konkrétního psa. S fenou absolvuje výstavy, bonitace, chovné svody, zdravotní vyšetření a u pracovních psů zkoušky z výkonu, rozhodně nejede za nejbližším psem. Netvrdím, že se v organizovaném chovu nepodvádí, že každý chovatel je poctivý odborník. Ale když si zajedete na výstavu, promluvíte s pár lidmi, oslovíte pár chovatelů přes internet a zajedete se podívat na návštěvu, mnohé souvislosti pochopíte a poznáte, kdo množí bezhlavě a jen pro peníze a kdo do toho dává srdce a mozek,“ dodává Marcela. A jak se tedy pozná dobrý chovatel? Dobrý chovatel se štěňatům věnuje. Nevyrůstají osamoceně někde v kotci nebo v izolované části domu jen se svou matkou. Ukáže vám, kde žijí štěňata, matku, o otci má spoustu informací. Netají případné nedostatky a má pro vás připravenu kupní smlouvu. Takový chovatel odmítne štěně prodat lidem, kteří na něj nepůsobí důvěryhodně.

Dejte šanci voříškům

Pokud nemáte vyhraněnou představu, nebojíte se trochu zariskovat a chcete udělat dobrý skutek, pak se zkuste po tom pravém psovi poohlédnout v útulcích. Často praskají ve švech. Kromě voříšků tu najdete i množství konkrétních plemen. Vyzpovídejte personál, půjčte si pejska na vycházku, pozorujte ho, hrajte si s ním a klidně si nechte vše projít hlavovou alespoň do druhého dne. Jen se připravte na to, že hodně takových psů je krmeno převážně piškoty. Bude chvíli trvat, než je přeučíte třeba na granule.

Zachraňte psa od sousedů

Hodně lidí spojí pořízení psa s charitou. Když si dáte do vyhledávače heslo psi ze Slovenska k adopci, vyběhne vám například stránka home4pets.cz. Psy u našich sousedů často čeká smutný osud, protože podle tamních zákonů může být zvíře bez domova, které je považované za nechtěné, ihned utraceno. Takže můžete udělat dobrý skutek a vybrat si pejska, kterému zachráníte život. Vybraného psa vám dokonce i dovezou do Čech.