Se zubním kamenem mají potíže hlavně menší plemena, která mají zuby blíž u sebe. Problém je v tom, že se odstraňuje v celkové narkóze. Ta představuje pro zvířecí organismus velkou zátěž. Nehledě na to, že taková procedura stojí dost peněz. Jako prevence hodně pomůže, když budete psovi od štěněte čistit zuby. Ale naučit to můžete i psa staršího, je to jen o trpělivosti.

Je mu cítit z tlamy

Jak poznáte, že to s údržbou psí tlamy není v pořádku? Nejčastěji vás na to upozorní zápach. Často je prvotním signálem počínajícího onemocnění zubů a dásní, tedy parodontózy. Jak k ní váš pes přišel? Nejčastější příčinou je zubní plak usazený na zubech. Ten je zdrojem bakterií, které vylučují škodlivé toxiny. Sirné kyseliny narušují zubní sklovinu, způsobují zubní kaz a hlavně záněty dásní.

Zubní kámen, to je prevít

Stejně jako se zubní kámen usazuje na zubech nám, usazuje se i psům. Na něj se snadno zachytí bakterie a zánět se prohlubuje.  Stejně jako u lidí se dá tomuto onemocnění předejít prevencí a pravidelnou dentální hygienou. Zuby musíte očistit stejně jako u lidí ze všech stran, abyste odstranili plak.

Co se v mládí naučíš

Nejlepší je zvykat psa na čištění zubů už od štěněte. Začít můžete kolem čtvrtého měsíce. Stejně musíte pejska naučit, aby si nechal bez odmlouvání prohlédnout zuby a tlamu. Jakmile si nechá sáhnout do tlamy, přidejte pastu.

Pasta a jiné dobroty

Pro pejska je potřeba koupit speciální psí pastu. Výhoda je nejen v jejím složení pro psí zuby, ale většina z nich je navíc ochucená. Když dáte psovi třeba drůbeží, bude se mu to líbit. Naneste si trochu pasty na prst a dejte psovi ochutnat. Když si zvykne na chuť, zkuste prstem přejíždět po zubech.

Na čištění psích zubů můžete vzít kartáček s násadou podobný lidskému, nebo návlek na prst.
Autor: Shutterstock.com
Čím zuby čistit

Na čištění zubů potřebujete kartáček, který může vypadat jako ten lidský. Ale ne všichni psi si s ním nenechají zuby čistit. Dalším řešením je „ozubený“ návlek na prst. Na něj dejte hrášek zubní pasty.

Jak na to

Začíná se špičáky. Fígl je v tom, že psovi chytnete čumák tak, aby nemohl žvýkat. Kartáček by měl být šikmo k dásni. Buďte opatrní, ať psa nezraníte, a přejíždějte od dásně ke špičce zubu. Po vyčištění špičáků krouživými pohyby, které znáte i z vlastního čištění, se zkuste pustit do zadních zubů na pravé i levé straně. Nakonec přizvedněte pysky prsty a opatrně dočistěte zbylé zuby. Jemně zvedněte horní pysk palcem a ukazováčkem tak, že odhalíte přední zuby – řezáky, které jsou nejcitlivější částí tlamy. Jemně čistěte přední zuby pohybem od dásně ke špičce zubu.