Oba jsou chlupatí a jako stvoření k mazlení. S trochou vaší šikovnosti z nich budou dokonalí spolubydlící, kteří si navzájem pomáhají k dobrotám, ale je potřeba vědět, jak na to. Hodně záleží na tom, kdo přijde do domácnosti první. Nejjednodušší je pořídit kotě a štěně dohromady. Ale to je náročné. V zásadě ale platí, že je jednodušší seznámit novou kočku se psem než s jinou kočkou. Psi a kočky se nepovažují za konkurenty, tak se lépe sžijí a začnou spolu vycházet.

Starší pes a kotě

Při blízkém seznamování kočky a psa se nějakému sekanci ze strany kočky asi nevyhnete. Hodně pomůže, když kočce dobře ostříháte drápky. U staršího psa a kotěte nejprve nechte kotě zabydlet. Dejte mu do pelíšku polštářek a pak ho vyměňte za polštář z psího pelechu. Zvykne si tak na nový pach. Před prvním setkáním by kotě mělo mít v místnosti úkryty, kam se může schovat. Po pár dnech přiveďte do pokoje i psa. Ideálně na vodítku, aby nemohl kotě honit. Kočka bude nejspíš syčet a zaleze, ale postupem času si většinou oba zvyknou.

Správně socializovaný pes a kočka nebudou vždy kamarádi, ale budou se respektovat, nebo přehlížet.
Autor: Shutterstock.com
Kočka a štěně

K zabydlené kočce potřebujete submisivního psa, raději klidnějšího. Moc se nehodí lovecká plemena, tažní psi a teriéři. U klidného psa máte mnohem větší naději, že bude kočku respektovat a nechá ji v klidu. Když psa přivedete, dejte kočce šanci, aby si sama vybrala, kdy ho bude chtít očichat. Je to osobnost, takže když ji budete nutit, nejspíš vám udělá loužičku na tom nejméně vhodném místě. Podle chovatelů potřebuje kočka pocit nadřazenosti, proto jí věnujte pozornost. Submisivní pes kočku respektuje a ta ho vezme na milost.

Pozor na kočičí toaletu

U dvou zvířat v domácnosti stojí za zmínku kočičí toaleta. Pokud kočku chováte doma, je potřeba věnovat pozornost jejímu umístění. Někteří psi mají bohužel nutkání vyjídat po kočce výkaly. To je nejen nehygienické, ale některá steliva můžou být dokonce jedovatá.

Jak seznamovat zvířata

• Dejte si na čas.
• Kočce zkraťte drápky.
• Většího psa nejprve držte na vodítku.
• Dříve pořízené zvíře se nesmí cítit ukřivděně.