Nastavte nohu

Máte jorkšíra, čivavu nebo jiné malé plemeno a s hrůzou sledujete, jak se na vás řítí rozběsněný, třikrát větší pes… Noční můra všech pejskařů. Co v takovou chvíli udělat? Hlavní poučka zní: nezpanikařit. Když se na vás vrhá, mnohdy mu stačí nastavit nohu. Zakopne a je tak konsternovaný, že pak dá pokoj. Ale co když ne?

Ukažte mu záda

Hodně lidí chňapne svého prcka do náruče a dá ho třeba nad hlavu, aby na něj velký pes nemohl. To je chyba. Nejlepší je, když máte možnost pejska přehodit za plot, šoupnout do popelnice nebo vysadit na vyvýšené místo. A pokud to nejde jinak, psíka chytněte a útočníkovi nastavte záda – tam se jen tak nezakousne. Hodně lidí prcka chňapne do náruče a dá ho třeba nad hlavu, aby na něj velký pes nemohl. To je chyba. Útočník se ještě víc naštve a začne na vás skákat, bez ohledu na to, že jste člověk. A když má možnost, zakousne se vám do ruky, krku, brady, nebo ucha. Nakonec vás donutí psa pustit.

Když je pes milý na lidi, ještě to neznamená, že bude stejně milý i na ostatní zvířata.
Autor: Shutterstock.com
Udělejte ze sebe obra

Když se vám psa podaří odložit, zkuste nahnat strach tím, že se uděláte větším. Dejte ruce od těla, nadzvedněte ramena a křičte. Zkusit můžete: táhni, kde máš pána, jedeš, nebo prostě povel na místo. Cvičený pes se často rozhodne poslechnout. Na některé psy také zabírá, když do ruky stihnete vzít kámen a naznačíte, že hodíte. Bude si držet odstup.

Když se dva perou

Víte, z čeho je nejvíc lidí pokousaných? Když se snaží od sebe dostat dva psy při rvačce. Pokud máte psa na vodítku a nedokážete útok odvrátit, pusťte ho. Bude se moct líp bránit. Když už ke rvačce dojde, měli by ideálně zasáhnout oba páníčkové. Každý chňapne svého psa za ocas a odhodí ho do strany, kde ho už samotného uklidní. Ale co když je pes kupírovaný? Rada, že se má pes chytit za zadní nohy, není nejlepší, protože psovi můžete ublížit. Lepší je psa chňapnout za slabiny a obojek přitisknout k zemi a odtáhnout od protivníka.

Váš pes v cizí mordě

Agresora je nejlepší zezadu chňapnout za slabiny, zároveň ho chytit pod krkem a trochu ubrat kyslík, aby vašeho psa pustil. Držte ho koleny a nepouštějte. Když se zadaří, zkuste ho přivázat na vodítko k plotu nebo lampě.

Kam volat, když se něco stane?

I pro zvířata funguje, stejně jako pro lidi, záchranná služba. V Praze a částečně ve středočeském kraji je to PET-MEDIC. Když zavoláte, dojede k vám sanitka s odborně vyškolenou posádkou, která zvířecího pacienta předá na urgentní příjem veterinární kliniky nebo nemocnice. Když u vás není záchranka, určitě nepřetržitě funguje nějaká klinika, nebo veterinář za příplatek přijede i v noci. Je dobré mít takové číslo v telefonu nebo doma na viditelném místě.

Jak dokážu, že se něco stalo

Napadení psa psem je přestupek. Problém je, že ho musíte dokázat. Pokud jste u daného incidentu pouze vy a druhý majitel uvede, že v tutéž dobu byl pes s ním, je to tvrzení proti tvrzení. Buď musí majitel uznat, že se to stalo, nebo potřebujete svědky. Jenom fotky pokousaného od veterináře nestačí, protože to mohl způsobit jiný pes. Když se vina prokáže, je majitel psa útočníka povinen uhradit léčení poškozeného u veterináře.

Pojišťovna zaplatí za vás

Jednu z cest, jak řešit problémy se psem, nabízejí pojišťovny. Produkt známý jako pojištění odpovědnosti nabízí většina z nich buď samostatně, nebo v rámci pojištění domácnosti. Mělo by vás chránit před škodami, které způsobíte jiné osobě, a platí nejen pro lidské členy domácnosti, ale i pro domácí mazlíčky na území Evropy.


Nejlepší je prevence

*Když o nějakém psovi víte, že je agresivní, raději se mu vyhněte.
*Psa na volno bez majitele obejděte obloukem.
*Pokud je váš pes provokatér, držte ho při kontaktu s jinými zvířaty nakrátko.
*Větší plemena by měl venčit jen ten z rodiny, kdo je dokáže udržet.