I když se většina lidí smířila s tím, že s příchodem psa a kočky se v domácnosti objeví i chlupy, co je moc, to je moc. Letošní jarní línání se naplno rozjelo. Když svého mazlíka vyčešete, zůstane vám chlupů na dva další kožichy. Dostat je ze sedaček, koberců nebo oblečení není právě jednoduché. Vyplatí se mít ještě pár jednoduchých vychytávek, které vám s úklidem pomohou.

Samočistící kartáč na srst Dyson, vyčesává chlupy ze srsti a nasává je. Mall.cz, 999 Kč
Autor: archiv

1 Vyluxujte psa

Samozřejmě, že potřebujete výkonný vysavač, ale kolikrát denně by měl člověk celý byt luxovat? Lepší je vyluxovat psa. Můžete si pořídit vysavač se speciálním nástavcem, nebo si takový k vysavači pořídit. Ale faktem je, že starého psa novým kouskům nenaučíš. Takže někteří starší psi i kočky se mohou hluku stroje bát. Nejlepší je zvíře zvykat od mala a vzít to jako hru. Pak už se dobrovolně rozvalí třeba na dlažbě a nechá se pěkně vysát.

Čisticí váleček Bästis snadno a rychle odstraní zvířecí chlupy a prach z oblečení, nábytku a sedadel v autě. Ikea, 19 Kč
Autor: archiv
2 Srst nachytejte na lepenku

Velmi dobrým pomocníkem na psí chlupy na oblečení nebo čalounění jsou nejrůznější válečky. Ať jsou to lepicí gumové, které pak stačí jen opláchnout, nebo lepenkové. Koupíte je za pár korun a máte metry a metry lepenky. Menší balení můžete nosit i s sebou. A když není po ruce váleček, poslouží jako první pomoc kancelářská lepicí páska. Funguje stejně jako váleček, jen se s ní hůř pracuje. Ale na očištění kabátku nebo saka před důležitou pracovní schůzkou je skvělá.

3 Navlhčete rukavice

Máte doma klasické gumové rukavice na mytí nádobí ve dřezu nebo jiný úklid? Tak to máte vyhráno. Jsou geniálně jednoduchým řešením, jak pochytat chlupy. Prostě si je navléknete na ruce, trochu navlhčíte a setřete. Když nemáte rukavice a rychle potřebujete sebrat chlupy třeba na dlažbě kolem misky, kde je vlhko, zvládnete to navlhčenou dlaní nebo kouskem papírové utěrky.

Elektrostatická rukavice SwiPets má lepkavou vrstvu, a tak zachytí všechny zvířecí chlupy. Krmiva-pucalka.cz, 299 Kč.
Autor: archiv

4 Zkuste sílu statické elektřiny

Použití rukavic je lehké ještě vylepšit. To když pořídíte nějakou speciální elektrostatickou. Jak to funguje? Lepkavá vrstva vytvoří elektrostatický náboj, který umožní zachytit všechny zvířecí chlupy. Snadno odstraní zvířecí chlupy z nábytku, textilií a z jiných, těžko přístupných míst a vy je můžete bez problému sebrat a vyhodit. Protože se dají prát v pračce, využijete je znovu a znovu.

5 Pračku ochrání houbička

Kde všechno to ochlupacené oblečení, povlečení a deky skončí? Ve vaší automatické pračce a pak možná i v sušičce. A všechny ty chlupy v nich nikam nezmizí, Buď se přilepí na prádlo, na kterém ještě nebyly, nebo si počkají na další praní, aby se nalepily tam.  Ale nemusí, když do každého praní přidáte jednu obyčejnou malou molitanovou houbičku na nádobí. Ta na sebe chlupy nachytá. Ale klidně to zkuste s kouskem obyčejného molitanu. Efekt bude stejný. Chlupatý molitan nikdy nevyčistíte, tak ho raději vyhoďte. Ve velkém balení vás houbička nebude stát víc než korunu.