Každá procházka se mění v horor? Co za tím vězí? Nejspíš jste u štěněte podcenili socializaci, při které se měli seznamovat se psi různých plemen a různého věku. Za agresivitou se dají hodně často vystopovat i špatné vzpomínky. Hlavně štěňata je potřeba před ostatními psy chránit, aby jim něco neudělali. Pes se špatnou vzpomínkou, dokonce i feny, jsou pak agresivní ze strachu. Raději útočí první. Nadřazení, tedy dominantní psi jsou zase zvyklí, že se jim ostatní psi podrobí, nemívají s nimi moc trpělivost. Když se nějaký pes nepodřídí včas, začnou si respekt vynucovat.

Psí etiketa

Žádný pes by neměl bezhlavě běhat k jinému neznámému psovi. Pokud vidíte, že proti vám jdoucí pejskař má psa na vodítku, zatímco váš pes je na volno, přivolejte si ho. Řada dominantních samců ostatní samce nesnese.

Výbava vám ušetří nervy

Pokud pes stoprocentně neposlouchá, mějte ho raději na vodítku. Větší plemena se dají i ve volné přírodě dobře venčit na extra dlouhých stopovacích vodítkách. Mohou mít i dvacet metrů. Samozřejmostí ve výbavě by měl být u větších plemen stahovací obojek. Pes není hlupák a pochopí, že škubáním si ubírá kyslík. Takže ho po pár týdnech můžete odložit.

Zapískejte

Velkým pomocníkem při ovládání psa na volno je píšťalka. Hvizd je pro psa slyšitelný na mnohem větší vzdálenost nežli hlasové povely. Důležité je nacvičit i správné chození na vodítku u levé nohy. Vodítko by mělo být prověšené. Když se pes chová jinak, než chcete, ostrým trhnutím vodítka dejte jasně najevo, že dělá něco špatně.

Zkuste odlákat pozornost

Když se blíží pes, je dobré mít připravený fígl. Vytaste například oblíbenou hračku, skvělý je míček na provázku. Stejně zafunguje i výzva ke hře nebo pamlsek. Nebo svého psa nechte předpisově sednout a lehnout a dejte mu odměnu. Podle některých odborníků je špatné, když psa necháte na napnutém vodítku. Vnímá ho jako oporu a klidně by mohl i zaútočit.