Vybavení

Ještě předtím než si štěně přivezete domů, je potřeba zakoupit několik věcí, které budou od počátku jen jeho. Vše je k dostání téměř v každém obchodě s potřebami pro zvířata:

Autor: Royal Canin

  • Koš / pelíšek – Štěně potřebuje pohodlný pelíšek na klidném místě, aby mělo hned zpočátku vyhrazeno své vlastní místo, kde se bude cítit bezpečně. Ve svém vlastním útočišti i snadněji usne.
  • Dvě misky – Nejlepší volbou jsou nerezové misky na potravu a vodu, a to z důvodů, že hodně vydrží, nerezaví a jsou nerozbitné. Když budou štěněti růst trvalé zuby, bude se snažit kousat vše v dosahu, což může být problém, v případě, že zvolíte misky plastové. Nerezové jsou navíc ve srovnání s plastovými hygieničtější. Misky postavte tam, kde chcete, aby štěně jedlo.
  • Hračky -  Gumové hračky jsou nerozbitné a mohou psovi vydržet dlouho. Pro štěně vyberte hračky úměrné velikosti. Vždy se ujistěte, že hračky jsou pro štěňata vhodné a bezpečné!
  • Obojek a vodítko -  První procházky se štěnětem vás sice nečekají v prvních dnech, ale i tak je důležité, aby si štěně postupně zvyklo na obojek nebo kšíry. Díky tomu vám pak ubydou starosti s trucováním psa. Obojek by měl být utažený tak, aby si ho štěně z krku samo nestáhlo. Pokud zvíře nemá čip, mělo by nosit obojek s identifikační známkou neustále.
  • Kartáč – pravidelná péče o srst pomáhá štěněti k tomu, aby si zvykalo na doteky lidí. Nezapomeňte vybrat správný druh kartáče, který je vhodný pro vybrané plemeno.

Štěně a nové prostředí

Autor: Royal Canin

 „Nový člen rodiny bude chtít svůj nastávající domov pečlivě prozkoumat. Mnohdy si však neuvědomíme, že na něj číhají všelijaké nebezpečí. Proto je zapotřebí osvojit si nové návyky, jak udělat domov pro štěně bezpečným,“ říká MVDR Lucia Repová z Royal Canin.

-  Schovejte napájecí elektrické kabely.

-  Zakryjte elektrické zásuvky.

-  Odkliďte pesticidy, herbicidy a rodenticidy.

-  Uschovejte veškeré léky.

-  Schovejte všechny malé předměty (gumičky, korálky, špendlíky, jehly apod).

Zajistěte také všechna místa, odkud by štěně mohlo spadnout (okna, balkón, schody) nebo kde by mohlo uvíznout. Díky zabezpečení domácnosti předejdete včas potencionálním nebezpečným situacím. Bude-li se štěně pohybovat venku bez dozoru, prozkoumejte zahradu. Zaměřte se na místa, kde by štěně mohlo utéct a zabezpečte uskladněná chemická hnojiva, herbicidy nebo insekticidy. Zkontrolujte i výskyt jedovatých rostlin, které by mohli štěněti ublížit. Při přípravě na nového člena je důležité:

-  Objednat se k veterinárnímu lékaři co nejdříve poté, co si štěně přivezete domů.      Výběr veterináře neberte na lehkou váhu a dejte raději na doporučení.

-  Napsat si na viditelné místo telefonní číslo veterinárního pracoviště s pohotovostí.

-  Ať už v domě či venku, buďte vždy ostražití a myslete na možná nebezpečí.

Autor: Royal Canin

Tip: Pro štěně byste měli mít připravené i kvalitní granule, kterými již bylo krmeno u chovatele. Díky tomu si štěně nebude muset zvykat na nové krmivo. Pokud však chcete přejít na jiné krmivo, musíte postupně.

MINI Junior

Autor: Royal Canin

MINI Junior je kompletní krmivo pro štěňata (2-10 měsíců věku) malých plemen. Výjimečná kombinace živin podporuje správnou funkci trávicího systému, vyváženou střevní mikroflóru a tím přispívá ke správné konzistenci stolice. Štěňata jsou velmi aktivní a tomu je uzpůsobené i složení krmiva, jelikož obsahuje vyšší obsah energie.  Malé granule jsou přesně uzpůsobené pro malé čelisti psa do 10 kg. Výjimečná receptura navíc pomáhá snižovat tvorbu zubního kamene a podporuje přirozenou obranyschopnost štěněte. Cena za 8 kg balení 1 214 Kč.

O společnosti Royal Canin

Společnost Royal Canin je výrobcem vysoce kvalitních krmiv pro domácí zvířata. Své produkty distribuuje do chovatelských stanic, veterinárních klinika specializovaných prodejen s chovatelskými potřebami. Založená byla v roce 1968 veterinárním lékařem ve Francii. Už tedy více než 40 let od svého založení se společnost Royal Canin řídí mottem „Kočka a pes na prvním místě“ a snaží se co nejpřesněji vyplňovat speciální nutriční potřeby psů a koček. Royal Canin má po celém světě 11 výrobních závodů a 4 výzkumná a vývojová centra. Společnost sídlí ve francouzském Aimargues. Od roku 2002 je Royal Canin součástí skupiny Mars, Inc.