Růst kotěte 

Měli bychom sledovat týdenní přírůstek hmotnosti, který by se měl pohybovat mezi 70 - 210 gramy za týden. Nejrychlejší růst je obvykle mezi čtvrtým a pátým měsícem.  Pokud budete sledovat hmotnost kotěte, nezapomeňte ho vážit vždy ve stejnou dobu. Od stáří dvou měsíců stačí kotě vážit jednou týdně nebo každých čtrnáct dní. Hmotnost kotěte by určitě neměla stagnovat nebo se dokonce snižovat. V případě poklesu či stagnace váhy je třeba kotě dokrmovat náhražkou mléka. 

Faktory ovlivňující růst kotěte

  • plemeno – Čím větší plemeno, tím delší je periodicita růstu.
  • pohlaví – Kocouři mají větší růstový potenciál než kočky a jejich růstové období trvá o několik týdnů déle. Mezi šestým a dvanáctým týdnem života již kocouři bývají větší než kočky.
  • geny – Růst záleží i na genetickém materiálu od rodičů kotěte.
  • hormony – Po narození je růst zcela závislý na produkci některých hormonů. Časná kastrace neovlivní rychlost růstu a ani konečnou velikost jedince.
  • stres – Spánek je pro mláďata velmi důležitý, a proto by kotě nemělo být vyrušováno.

Autor: profimedia.cz

Druhy potravy: 

  • Potrava připravená doma. – Tento druh krmiva připravujete z jednotlivých ingrediencí vy sami, např. maso, rýže, zelenina. Můžete sice kontrolovat kvalitu jednotlivých složek, ale správnou nutriční vyvážeností si jistí být nemůžete. Vhodné množství či poměr surovin je velmi těžké odhadnout, aby kotě dostávalo vše, co potřebuje ke zdravému růstu včetně vyváženého obsahu vitamínů a minerálů. Navíc časem zjistíte, že vařená potrava je mnohem finančně nákladnější než komerčně prodávaná krmiva, navíc není trvanlivá a vyžaduje čas strávený přípravou a nákupem.
  • Komerčně vyráběná krmiva. – „Díky tohoto způsobu krmení si můžete být jisti, že svému kotěti poskytujete vyváženou potravu s vitamíny a minerály, které jsou potřebné pro zdravý růst a vývoj. Kromě toho je cena denní dávky daleko nižší a přípravou stravy nestrávíte hodiny v kuchyni,“ říká MVDR Lucia Repová z Royal Canin. Navíc je toto krmivo k dostání ve dvou formách:

vlhké (konzervy a kapsičky), které obsahují až 80 % vody a jsou baleny po 100gramových dávkách  

suché (granule), které obsahují 8-10 % vody díky tomu jsou trvanlivější, což přesně vyhovuje kočičím stravovacím návykům. Kočky jsou zvyklé „svačit“, jedí totiž 10-16krát za den. Vždy se ale řiďte přiloženým krmným návodem, abyste kotě nepřekrmovali anebo naopak, aby netrpělo hlady. 

Pamatujte!

Kotě by mělo mít trvalý přístup k misce s čerstvou a čistou vodou!

Nekrmte kotě od stolu a ani mu nedávejte zbytky večeře.

Vyhněte se striktnímu krmení masem! Kotě potřebuje nejen čistou svalovinu, ale i vnitřnosti a rostlinné složky.

Změnu krmiva neprovádějte náhle a bez uvážení, abyste kotěti nezpůsobili trávicí potíže. Doba přechodu na jiné krmivo by měl trvat minimálně týden.

Vybírejte kvalitní krmivo

Autor: Royal Canin

Tip: Kompletní krmivo KITTEN je přímo učené koťatům ve věku od 4 do 12 měsíců.  Skvělá kombinace živin podporuje zdraví trávicího ústrojí kotěte a přispívá ke správné konzistenci stolice. Navíc obsahuje vysoce stravitelné bílkoviny, vhodný obsah vlákniny a prebiotik, která udržují střevní mikroflóru v rovnováze.

Více naleznete na http://www.royalcanin.cz/