Péče o kotě

I když se na první pohled může zdát, že kočka je nenáročný tvor, který nepotřebuje starostlivější péči, opak je pravdou. Kotě potřebuje důkladnou a správnou péči tak, aby z něj vyrostlo zdravé zvíře, které bude zvyklé na „rituály“, jako je koupání, stříhání drápků, čištění uší apod.

Péče o srst. – Kartáčování kotěte by se mělo stát rituálem, který si vy i kotě oblíbíte. Upravená srst zvířete je vnímána jako výraz dobrého zdravotního stavu, a také jako míra péče, jež se kotěti dostává. Navíc při kartáčování můžete kontrolovat výskyt zevních parazitů. Avšak hlavní důvod, proč by se vůbec měly kočky kartáčovat, je že právě díky kartáčování dojde k odstranění odumřelých chlupů zůstávajících v srsti. Tyto chlupy totiž kotě může při péči o svou srst pozřít a na základě toho se vytvoří v žaludku kuličky, které v horším případě způsobí i neprůchodnost trávicího traktu.

Autor: Shutterstock.com

Tip: „Krátkosrsté kočky stačí kartáčovat jednou týdně. Kočky se středně dlouhou srstí a kočky perské je potřeba každodenně kartáčovat, a to po dobu několika minut. Vždy kartáčujte s citem a trpělivostí, abyste kotěti nevytrhli celý chomáč srsti a neublížili mu,“ radí MVDr. Lucia Repová z Royal Canin.

Stříhání drápků. – Kočky si pomocí drápků značí své teritorium.  Jestliže ale netoužíte mít vše poškrábané či roztrhané, kotěti drápky ostříhejte. Tip: Je lepší ustřihnout malý kousek drápku vícekrát za sebou, než střihnout jednou hluboko, a poranit tak lůžko.

Koupání. – Měli byste mít na paměti, že ne všechna plemena koček mají ráda vodu. Ale koupání je velmi důležitým rituálem v péči o dlouhosrsté kočky a kočky se středně dlouhou srstí. Proto musíte na koupání své kotě přivyknout co nejdříve. Tip: První setkání s vodou nesmí být pro kotě spojené se strachem. Po začátek navlhčete kotě mycí houbou nebo utěrkou. Jestliže kotě reaguje odporem, nenuťte ho dále a pokračujte až za několik dní, dokud vodu nebude akceptovat.

Čištění očí. – Některé kočky, zejména ty s plochou tváří, produkují slzy, které mohou ulpívat na srsti pod očními víčky. Srst v těchto místech můžete očistit pomocí tampónku navlhčeného v očním roztoku. Není vhodné používat vatové tampony, které zanechávají v srsti kousky bavlny. Raději použijte zdravotnické vlhčené gázové kompresy a srst otírejte od vnitřního koutku směrem ven.
 
Čištění čumáčku. – Čumáček zdravého kotěte je vždy vlhký a čistý. U některých koček se může objevit malé množství nosního sekretu v koutcích nozder. Tento sekret snadno odstraníte pomocí tampónku nebo hadříku navlhčeného teplou vodou.
 
Čištění uší. – K celkové péči o kotě patří i čištění uší. Je potřeba je pravidelně kontrolovat, a v případě, že jsou zašpiněné, nakapat trochu čistícího roztoku do ucha a promněte vnější zvukovod. „V případě ošklivě vypadajícího a zapáchajícího sekretu navštivte veterinárního lékaře. Jedině ten vám doporučí správnou terapii,“ doporučuje MVDr. Lucia Repová z Royal Canin.

Autor: Shutterstock

 
Hygiena dutiny ústní. – Mléčné zuby má kotě od 2. do 6. týdne věku, trvalé zuby pak do 4. měsíce. Na zubech se může usazovat zubní kámen, který způsobuje nejen zápach z tlamy, ale i záněty dásní a bolest. Když hygienu zanedbáte, může to vést až ke ztrátě zubů.
 
Hygiena zažívacího ústrojí. – Možná jste si všimli, že kočky čas od času okusují venku trávu a právě tuto činnost zdědily po svých předcích.  Kočky jsou vnímavé vůči určitým vůním a chutím trávy, která má pro ně očišťující efekt, jelikož způsobuje regurgitaci, což pro zažívání nezbytné.


DŮLEŽITÉ:
Nikdy nepoužívejte šampon pro lidi, může být pro kotě toxický!
Nikdy nepoužívejte barvy!
Nikdy nechtějte po cizím člověku, aby umýval vaše kotě.
Nikdy kotěti nenamáčejte hlavu!
Pro koupel použijte vodu o teplotě 36 -37°

Autor: Royal Canin

Tip: Základem zdravého a vitálního kotěte je volba kvalitního kompletního krmiva. Kromě tradičního suchého krmiva můžete kotěti dát i kapsičku KITTEN INSTINCTIVE. Je to kompletní mokré krmivo, které je vyvinuto tak, aby vyhovovalo nutričnímu profilu koťatům ve věku od 4 do 12 měsíců. Navíc podporuje přirozenou obranyschopnost. Cena za 1 balení po 12 kusech je 340 Kč.

Více informací na http://www.royalcanin.cz/.