Nadváhou trpí asi 50 % domácích koček, polovina z nich je dokonce obézních. Často skloňovanou příčinou nadváhy je kastrace, po níž bývají kočky méně aktivní, na vině je však zejména omezená možnost pohybu kvůli životu v bytě, pravidelný přísun potravy často nevhodného složení i množství, k tomu hromada pamlsků a sem tam něco z lidského talíře.

Nadváha má přitom na kočičí zdraví stejně devastující vliv jako u lidí. Dokonce už pár deka navíc snižuje kvalitu života, přetěžuje klouby i páteř, je významným faktorem při rozvoji civilizačních chorob, zejména cévních a srdečních, zvyšuje riziko vzniku nádorového onemocnění, cukrovky nebo potíží s játry či slinivkou. S nadváhou souvisí také poruchy trávení a látkové výměny, oslabená imunita, dušnost a atrofie svalů v důsledku nedostatku pohybu. Celková kvalita života je u zvířete s nadváhou významně nižší, nemluvě o tom, že se dožívají nižšího věku.

Pokud tedy chcete mít doma zdravou a vitální kočku, neběhat neustále k veterináři a těšit se z její přítomnosti co nejdéle, je třeba brát situaci vážně.

Potřebuje vaše kočka dietu?

Pokud jde o diety a životosprávu, poslední slovo má, stejně jako u lidí, lékař. Každé zvíře potřebuje v konkrétní fázi svého života stravu odpovídající jeho plemenu, hmotnosti, věku, zdravotnímu stavu a dalším faktorům. Sami ale můžete vyzkoušet jednoduchý test a podle jeho výsledků začít jednat. Jak to tedy vypadá, když je kočka obézní?

•    Nelze nahmatat žebra, nebo jen s obtížemi či pod vrstvou tuku
•    Má potíže při chůzi či jiném pohybu, je pomalá a „líná“
•    Projevuje se u ní zrychlená frekvence dýchání nebo dušnost
•    Častěji spí
•    Má špatnou náladu nebo je apatická

Pokud je výsledkem vašeho domácího průzkumu závěr, že vaše kočka není právě z nejštíhlejších, začněte jednat co nejdříve.

Čím ji krmit

Drastické diety rozhodně nejsou vhodné a nejlepší bude vše nejprve konzultovat s lékařem. Nikdy neřešte nadváhu své kočky pouhým omezením přísunu potravy, mohli byste ji totiž naopak ochudit o potřebné vitaminy či minerály, případně jí dokonce přivodit hypoglykemický šok, protože právě kočky trpí při nadváze často také cukrovkou. Úbytek na váze by neměl být větší než 1 % hmotnosti týdně.

Rozdělte krmnou dávku do více menších porcí a zamezte celodennímu přístupu ke krmivu. Ideální jsou speciální dietní krmiva s nižším množstvím tuku a dostatečným obsahem bílkovin. Vždy však vybírejte krmiva bez umělých konzervantů, aromat a barviv, abyste kočce spíše neublížili. I do zvířecího obchodu si sebou vezměte tabulku škodlivých „éček“ a důkladně si prohlédněte složení. Stejně jako pro lidi nejsou vždy ideální „light“ verze potravin, protože je v nich chybějící chuť či konzistence nahrazena umělými složkami, podobný model bývá bohužel uplatněn i v případě zvířecích krmiv. Nejde přeci o to krmit kočku „prázdným“ krmivem, kterého může sníst hodně, ale krmivem, které nebude tolik kalorické, zároveň ovšem bude mít vše, co kočka potřebuje, aby nestrádala.

Není od věci ani upravit trávení a celkový zdravotní stav podáním veterinárních probiotik, která kočce pomohou nastartovat metabolismus, lépe vstřebávat živiny a neukládat je v podobě tukových zásob. Například probiotika typu teracid, která mají také imunomodulační funkci, pomáhají zároveň zlepšit imunitu, hojení a regeneraci, navíc se jejich bakteriální kmeny dále samy množí ve střevech, efekt tedy vydrží i po ukončení podávání.
Omezte také pamlsky, dělte je na menší kousky a vybírejte třeba sušené maso místo syntetických voňavých krekrů nebo křupinek. Rozhodně nedávejte kočce nic ze svého talíře. Bude to těžké, ale vydržte.

Věnujte se své kočce

Kdy jste si naposledy s kočkou hráli? Kočky jsou šelmy a rády loví, pokud jim však v domácnosti chybí nové podněty, časem je přestanou okoukané hračky bavit a kočka se začne nudit. Zkrátka když si pořídíte malého tygra do bytu, musíte se mu věnovat a nabídnout mu dostatek stimulů ke hře a pohybu. Uvidíte, že i vás to bude bavit.

Zajděte do obchodu pro zvířata a vyberte něco nového, peříčka, myšky z různých materiálů, „kočkodráhu“, kde může kočka lovit míček uzavřený v bludišti, pořiďte kočičí strom nebo namontujte na stěnu pár vyvýšených polic, na které může kočka vyskočit a zapojte je do hry – za hračkou totiž kočka vyskočí raději.

Dejte ale pozor, pokud má vaše kočka zdravotní problémy nebo opravdu velkou nadváhu – pak je nutné začít s pohybem velmi zvolna a pomalu, třeba jen ležící kočku škádlit tak, aby se mohla za hračkou otáčet nebo ji lovit na krátké vzdálenosti po podlaze. Jestli si nejste jistí, konzultujte vše s lékařem.

Máte to ve svých rukou

Tím, že dopřejete vaší kočce vše, o co si řekne, jí můžete spíše uškodit. Její zdraví, vitalitu, spokojenost i délku života máte totiž ve svých rukou. Tak ji do těch rukou vezměte, pohlaďte ji a řekněte – tak, Micinko, odteď budeme papat zdravě. Nikdy totiž není pozdě.

K čemu slouží aktivní probiotikum podporující imunomodulační procesy?

•    Podporuje imunitu a její přirozené procesy, podporuje regeneraci a hojení
•    Zlepšuje kvalitu srsti
•    Pomáhá při tvorbě svalové hmoty, a to i bez tréninku
•    Zvyšuje odolnost vůči prostředí a působí preventivně proti civilizačním chorobám
•    Prodlužuje aktivní délku života zvířete
•    Optimalizuje spotřebu krmiva díky lepšímu využití živin
•    Normalizuje trávení a pomáhá při akutních i chronických zažívacích potížích