Nezapomeňte: „Měli byste mít v mobilním telefonu uložený kontakt na veterinárního lékaře, který je k dispozici i o víkendech. Na cesty a výlety s sebou mějte po ruce psí lékárničku, která obsahuje dezinfekční roztok na bázi alkoholu, antibiotickou mast, antiseptický roztok, obvazový materiál, peroxid vodíku, rektální teploměr, nůžky, ručníky a pinzety,“ doporučuje MVDr. Lucia Repová z Royal Canin.

1.      Pobodání vosou
Neutralizujte štípnutí octem, citrónovou šťávou nebo jedlou sodou. Aplikujte uhličitan zinečnatý nebo mast s obsahem antihistaminika. V případě vážného otoku nebo obtíží s dýcháním zajistěte okamžitý převoz na veterinární pracoviště.
 
2.      Dušení
Jemně vytáhněte jazyk a prohlédněte ústní dutinu a krk. Pokud zjistíte přítomnost cizího tělesa, držte ústní dutinu otevřenou a pokuste se těleso odstranit rukou nebo pinzetou, popřípadě malými kleštěmi. Dejte pozor na to, abyste předmět nezatlačili dále do krku. Možné příčiny: cizí těleso (jehla, kost, potrava, rostlinný materiál) zachycené v krku, jícnu nebo mezi zuby, popřípadě alergická reakce.
 
3.      Úžeh/ úpal
Ihned začněte psa oplachovat vlažnou vodou. Při noření do vody nenechávejte psa bez dozoru, a to i přesto, když je při vědomí. Změřte rektální teplotu. Když je teplota klesne na 39,5°C osušte psa a převezte ho k veterináři. Stále sledujte teplotu a nenechte psa příliš prochladnout.

Autor: www.royalcanin.cz

 
4.      Krvácení
Tepenné krvácení vyžaduje rychlý lékařský zásah. Tepenná krev je světle červená, vytéká z tepny pod tlakem a je obtížné ji zastavit. Na ránu přiložte kousek látky nebo sterilní gázu a na místo tlačte alespoň po dobu pěti až sedmi minut, aby se krvácení zastavilo.
 
5.      Kulhání
Zjistěte, odkud kulhání vychází, ověřte stupeň bolestivosti, teplotu, zranění a otok. Pokud máte podezření, že jde o zlomeninu, jemně končetinu před transportem stabilizujte.
 
6.      Bezvědomí
V případě tonutí zbavte plíce vody. Zvedněte zadní polovinu těla psa nad úroveň hlavy a mačkejte hrudník tak dlouho, dokud voda nepřestane vytékat. V případě elektrošoku se nedotýkejte zvířete, dokud je v kontaktu se zdrojem elektrického napětí. V případě neprůchodnosti dýchacích cest bude nutné předmět jemně odstranit.
 
7.      Jedovaté látky
Zvracení je často způsobeno pozřením nebezpečných látek. Existuje velké množství různých látek, které jsou pro psa považovány za jedovaté. Stejně jako u dětí také u štěněte dbejte na to, aby takovéto látky byly skladovány na místě, kam se štěně nemůže dostat. Příznaky: zvracení, průjem, obtíže při dýchání, abnormální močení (barva, zápach), slinění, slabost. Pokud víte, že pes pozřel nějakou potenciálně jedovatou látku, ihned vyhledejte veterinárního lékaře a telefonicky kontaktujte toxikologické informační středisko.

Autor: www.royalcanin.cz

GIANT Puppy je kompletní krmivo pro štěňata (2-8 měsíců věku) obřích plemen. Výjimečná kombinace živin podporuje správnou funkci trávicího systému, vyváženou střevní mikroflóru a tím přispívá ke správné konzistenci stolice. Krmivo podporuje intenzivní růst během první fáze života štěňat velkých plemen a navíc díky vhodnému obsahu energie zamezuje přílišnému nárůstu tělesné hmotnosti. Optimální množství vápníku a fosforu přispívá u štěněte obřího plemene k dobré mineralizaci kostí a zároveň podporuje správné zpevnění kloubů a kostí.  Cena za 15kg je balení je 1 498 Kč.

Autor: Royal Canin

GIANT Junior je kompletní krmivo pro štěňata (8-18 měsíců věku) obřích plemen. Výjimečná kombinace živin podporuje správnou funkci trávicího systému, vyváženou střevní mikroflóru a tím přispívá ke správné konzistenci stolice. Upravený obsah proteinu a L-kartnitinu  podporuje správný vývoj svalové hmoty štěňat obřích plemen. Optimální poměr vápníku a fosforu přispívá k dobré mineralizaci a zpevnění kostí a kloubů.  Navíc obsah patentovaného komplexu antioxidantů a manno-oligosacharidů napomáhá vývoji přirozených obranných mechanismů zvířete. Cena za 15kg balení je 1 530 Kč.

Autor: Royal Canin

Více informací naleznete na http://www.royalcanin.cz/.