Prevence dentálních onemocnění je u psů stejně důležitá jako u lidí. Podle výsledků průzkumu mezi veterinárními lékaři provádí dentální hygienu psům jen 21 % majitelů, přitom problémy způsobené nedostatečnou péčí o chrup má 52 % psích pacientů. Přehlížení dentálních problémů však může mít i tragické následky.

"Kazivost zubů u psů není zdaleka tak častá jako u člověka, ale zato je u psů velice častá tvorba zubního povlaku a následně i zubního kamene, jehož nadměrná tvorba výrazně ovlivňuje zdravotní stav dásní, nemluvě o souvisejícím silném zápachu z tlamy zvířete," říká MVDr. Zbyněk Lonský, zakládající člen České společnosti veterinárních stomatologů.

K výsledkům průzkumu dodává: "Dlouhodobé přehlížení masivní infekce v dutině ústní, se kterou se veterináři bohužel setkávají velice často, může vést v některých případech i k tragickým následkům. Neléčený zánět se šíří krví do celého těla psa, postihuje vnitřní orgány a vede k selhání např. jater, ledvin, plic či srdce s někdy až fatálními následky. Tento proces nevzniká náhle, ale postupně, až plíživě a samozřejmě souvisí s nedostatečnou, nebo spíše nulovou, prevencí."

Jako u každé prevence je i v případě čištění chrupu dobré začít dříve, než začnou problémy, a psa na něj postupně navykat.
Autor: Shutterstock.com

Když nechce kartáček, pomůže tyčinka

Jako u každé prevence je i v případě čištění chrupu dobré začít dříve, než začnou problémy, a psa na něj postupně navykat – ideální je zvykat na přítomnost prstu nebo kartáčku v tlamě již štěně, pak nebývají problémy. Pokud se začíná s čištěním zubů u dospělého psa, je důležitý pozvolný a trpělivý přístup. Přesto se to u některých dospělých jedinců nemusí vůbec podařit. Možnost pečovat o zdraví dutiny ústní psů tak, že je tato péče pro majitele vyhovující a pro psa příjemná, dává žvýkání speciálních dentálních tyčinek.

"Zatímco u lidí je denní čištění zubů ustáleným zvykem, psům čistí zuby pravidelně jen málo majitelů. Mechanické odstraňování zubního plaku speciálně navrženými dentálními tyčinkami je potom důležitou součástí zubní prevence u psů. Pokud pes pravidelně a dlouhodobě žvýká dentální pamlsky, dochází k mechanickému otírání plaku z povrchu zubu, které má podobný efekt jako čištění zubů kartáčkem," doporučuje MVDr. Lonský.

Každodenní žvýkání některých speciálních dentálních tyčinek pro psy odstraňuje až 80 procent zubního plaku, čímž předchází tvorbě zubního kamene. A protože tyčinka psům chutná, považují ji za skvělý pamlsek, a čištění zubů je tak vlastně baví.

...
Autor: Shutterstock.com

Náš tip pro chovatele: dentální tyčinka zdarma

Právě na podporu prevence dentálních onemocnění psů je zaměřen celosvětový program Měsíc zdravého chrupu, který informuje veřejnost o důležitosti zubní hygieny u psů. V rámci programu tak získají majitelé psů dentální pamlsek zdarma. Během června a července rozdají hostesky v parcích větších měst a veterináři v ordinacích 227 000 dentálních tyčinek. 

Jděte svému psu příkladem

Postupem času přebírá pes povahové rysy svého pána. Povaha psů stejného plemene se často liší více než povahy psů různých plemen. Velice rozdílné bývají také skutečná povaha konkrétního psa a představa o povaze plemene mezi lidmi. Říká se, že pes a pán se sobě podobají po 7 letech.

Jako u každé prevence je i v případě čištění chrupu dobré začít dříve, než začnou problémy, a psa na něj postupně navykat.
Autor: Shutterstock.com

"Psi jsou učenliví a umí se naučit zejména to, jak získat u svých majitelů drobné výhody, jak si zařídit opravdu pohodlný život. Většina psů má své majitele přečtené celkem rychle a pak si dokážou najít způsob, jak s nimi manipulovat – od dělání psích očí přes vynucování hlazení až po obtěžující vynucování pozornosti štěkáním či kradením věcí. A podle reakce majitele rychle zjistí, že mobil má daleko vyšší hodnotu než stará ponožka. Potom psi organizují život a činnosti svým majitelům, i když by to správně mělo být naopak," dodává Pavel Bradáč  ze Školy pracovní a zábavné kynologie.

Majitel a jeho pes by měli tvořit harmonický tým. Jeden ze základních způsobů, jak vytvořit harmonický tým, jsou společné, správné týmové aktivity. Tedy takové, kdy aktivitu řídí člověk a učí psa něco nového, bez trestů a nátlaku, kdy psa navádí ke správnému výsledku a ten pak odměňuje. Takové aktivity, které baví psa i majitele – vycházka se psem se dá prožít, nebo přežít.

"Při správné komunikaci, kdy majitel sdílí se psem radost z toho, co dokáže, bude psa bavit cokoli, samozřejmě s ohledem na jeho fyzické možnosti. K posilování vzájemného vztahu člověka a psa může sloužit i péče o psa, například péče o jeho chrup, která je u psa neméně důležitá jako u jeho pána. Mohlo by se zdát, že čištění zubů bude pro psa spíš trauma, ale z každé činnosti se dá udělat zábava. Psi si pak sami nasazují košíky, s radostí lezou do klece a k veterináři jedou na bezva výlet. Vždy jde o to, jaký rámec dá majitel dané situaci, jestli půjde z pohledu psa o násilné jednání, které útrpně přetrpí (v tom lepším případě), nebo se na něj bude těšit," radí Bradáč.

...
Autor: Shutterstock.com