Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Jak ochránit psy a kočky před letním nebezpečím? Hrozí jim přehřátí, paraziti i otrava

/
  • I když o svého mazlíčka pečujete sebelépe, blechy a další parazité se mu do kožíšku dostanou snadno třeba při procházce.
    11. července 2015 ● 06:00

    Dlouho očekávané léto, prázdniny a čas dovolených je konečně tady. Teplé počasí si užíváme nejen my, ale i naši čtyřnozí kamarádi. Na ty však právě v tomhle období číhají různé nebezpečné nástrahy, které mohou jim i vám pořádně zkomplikovat život. Stačí však dodržet pár pravidel a rad, díky kterým předejdete mnohým nepříjemnostem a léto si hezky užijte.

  • 1.

    Jak často psi potřebují vodu

    Stejně jako lidé i psi a ostatní zvířata – a to hlavně v teplých letních dnech - potřebují dodržovat pitný režim a nevystavovat se zbytečně dlouhému slunění. Jinak může dojít k přehřátí a dehydrataci. Svému mazlíčkovi proto vždy zajistěte čerstvou vodu a možnost se během horkého dne schovat do stínu.

     

    Věděli jste, že psi se nepotí? Aby se nepřehřáli, ochlazují se vyplazeným jazykem a zrychleným dýcháním. Kočky teplo snášejí o něco lépe a to díky olizování srsti, čímž se částečně zchladí. Při vysokých teplotách byste měli omezit i dlouhé procházky, kdy jsou chodníky a silnice značně rozehřáté. Doporučuje se vyvenčit zvíře ráno, odpoledne pouze nutné vyčůrání a delší procházka až večer. Zejména majitelé krátkolebých plemen, jako jsou boxeři, buldoci, buldočci a další, by se měli vyvarovat dlouhým procházkám ve městě.

     

    Nejhorší, co můžete zvířeti udělat je, že ho necháte zavřené v autě, které se během několika minut dokáže proměnit doslova v "skleněné peklo". Každoročně tak kvůli nezodpovědnosti majitelů přijde o život hned několik zvířat.

    ...
    Autor: archiv firmy
  • 2.

    Pozor na všudypřítomné jedy

    Mezi další "strašáky" patří bohužel i časté otravy. Nebezpečné látky jsou obsaženy například ve výrobcích pro péči o dům a zahradu, jako jsou například pesticidy, výrobky pro péči o bazén nebo různé čistící a úklidové prostředky. Jedovaté mohou být i některé rostliny, keře a jejich plody. Obrovské nebezpečí pak představují jedy na myši či krtky.

     

    Otrava zvířete může mít nejrůznější podobu. Mezi známky otravy patří nadměrné slinění, zvracení, průjem, třes, nemotornost, nezvyklá podrážděnost, obtížné dýchání, nechutenství, krvácení z nosu, nervové záchvaty apod. Při pozření jedu platí pravidlo, že čím rychleji poskytnete první pomoc, tím lépe. V případě otravy ihned navštivte veterináře.  A pokud máte podezření na konkrétní věc, která mohla způsobit otravu (hnojivo, jedy, atd.) vezměte s sebou obal nebo příbalový leták.

    ...
    Autor: archiv firem
  • 3.

    Nebezpeční paraziti číhají všude

    Během celého léta pak také na zvířata na procházkách či zahradě číhá celá řada parazitů. Mezi ty nejčastější patří klíšťata, blechy nebo všenky. Ti zvířatům, ale i nám, dokáží pořádně znepříjemnit život. Přenáší nebezpečné nemoci a můžou způsobit i svědivé a dlouhotrvající kožní problémy, kterými bude převážné v horkých dnech zvíře doslova trpět.

     

    Na trhu je celá řada výrobků od sprejů přes obojky až po nejmodernější způsob ochrany, kterým jsou spot-on pipety. Díky nim jednoduše kápnete obsahuje účinnou látku, do jediného místa a to na kůži mezi lopatkami zvířete. Tato jednoduchá aplikace pak zaručí až 2 měsíce ochrany před parazity. Účinná látka se přes mazové žlázky chlupových folikulů (kořínků) dostává po celém těle a neustále se uvolňuje na kůži a srst, čímž je zaručeno dlouhodobé působení.

    Fotogalerie
    6 fotografií

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy