Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Mýty o krmení koček: Potřebují mléko a milují syrové maso?

/
  • Dávejte si pozor na to, čím svému mazlíčkovi zpestřujete jídelníček. Můžete mu totiž nevědomky ublížit.
    Dávejte si pozor na to, čím svému mazlíčkovi zpestřujete jídelníček. Můžete mu totiž nevědomky ublížit. (Shutterstock.com)
    4. září 2015 ● 06:00

    Své domácí mazlíčky milujeme, a tak jim samozřejmě chceme dopřát to nejlepší. Jenže často právě touhle snahou podstrojovat jim jim můžeme naopak ublížit. Výsledkem můžou být v lepším případě nadváha, v horším průjmy, narušené trávení, poškozené ledviny, dokonce až smrt. Přinášíme vám seznam nejčastějších chyb, kterých se při jejich krmení dopouštíme.

  • 1.

    Kočky potřebují mléko

    V tomhle mýtu jsme utvrzováni už od dětství, kdy ve všech knížkách vidíme koťátka hladově pijící mléko z misky. Jenže i když mléko našim mňoukajícím mazlíčkům chutná, vůbec na jejich jídelníček nepatří. V jejich těle totiž chybějí enzymy, které zpracovávají laktózu obsaženou v mléce, a působením žaludečních šťáv se tak mléko v žaludku srazí a stane se nestravitelným. To způsobuje řídkou a silně zapáchající stolici, některé kočky mohou po požití mléka trpět i bolestmi bříška.
    ...
    Autor: Shutterstock.com
  • 2.

    Bez syrového masa se neobejdou

    Protože je kočka šelma, má hodně lidí pocit, že jejich mazlíček potřebuje syrové maso. Je pravda, že stejně jako mléko, i krvavé maso jim moc chutná. Čas od času jí ho dopřát můžete, ale rozhodně ji syrovým masem nekrmte pravidelně. Obsahuje totiž velké množství fosforu, který kočkám způsobuje řídnutí kostí, zvyšuje riziko vzniku močových kamenů a onemocnění ledvin. Navíc může váš domácí mazlíček pozřít například bakterie salmonely nebo zárodky různých parazitů. Vůbec nejbezpečnější je, když maso dáte nejméně na 3 dny zmrazit při teplotě minimálně -18 °C.
    ...
    Autor: Shutterstock.com
  • 3.

    Na kostičkách si nabrousí zoubky

    Jakékoliv zbytky obsahující kosti, a to ani ty drůbeží, kočkám nikdy nedávejte. Stejně jako psům, i jim jejich ostré úlomky mohou snadno poranit tlusté střevo nebo mohou být příčinou zánětů střeva. Navíc kosti často způsobují zácpu. Pokud se s nimi o zbytky chcete přece jen podělit, oddělte jim měkké kloubní chrupavky.
    ...
    Autor: Shutterstock.com
  • 4.

    Mohou se podělit o konzervu s vaším psem

    I když si kočky a psi žijící v jedné domácnosti často lezou do misek, není to úplně ideální. Když čas od času jeden druhému navzájem něco "ukradnou", nevadí to. Každému z nich byste ale měli dopřát vlastní krmení. Granule a konzervy pro ně určené totiž mají zcela odlišné složení. Krmivo určené pro psy tak obsahuje mnohem méně bílkovin než kočičí. Navíc je v psích konzervách obsaženo více hořčíku, který zvyšuje kyselost moči, což bývá prvotní příčinou vzniku močových kamenů u koček.
    ...
    Autor: Shutterstock.com
  • 5.

    Maso můžete z jejich jídelníčku úplně vyškrtnout

    Zatímco pes je všežravec, kočka je striktní masožravec. Psa proto klidně můžete krmit jen zeleninou a rýží. Z kočky ale vegetariána udělat nemůžete. Z masa totiž získává arachidonovou kyselinu, vitaminy A, D a B a především taurin, který její tělo nedokáže samo vyrobit. Jde o velice důležitou aminokyselinu, kterou v nízkých koncentracích najdete téměř ve všech živočišných tkáních. Přidává se samozřejmě i do kočičího žrádla.

    ...
    Autor: Shutterstock.com

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy