Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Silvestrovské petardy: Vyděšeným psům mohou pomoci léky, kočkám jejich skrýš

/
  • Pes slyší čtyřikrát lépe, než člověk. Silvestrovské petardy jsou pro něj opravdové peklo.
    Pes slyší čtyřikrát lépe, než člověk. Silvestrovské petardy jsou pro něj opravdové peklo. (Shutterstock.com)
    29. prosince 2015 ● 06:00

    Pes slyší čtyřikrát lépe než člověk. Už tahle informace stačí k tomu, aby si člověk představil, jaké peklo prožívají zvířata na Silvestra. Trápení začíná už někdy kolem šesté hodiny večerní a končí i několik hodin po půlnoci. Kočky na tom sice tak špatně nejsou, ale radost jim příchod nového roku také nepřináší. Najít místo, kde lidé nebudou vítat nový rok s pyrotechnikou, je v naší zemi hodně těžké. Jak tedy svému zvířeti pomoci, aby přečkalo noc hrůzy s co nejmenším stresem? Zkuste pár následujících tipů, které jsme sestavili s psycholožkou zvířat MVDr. Hanou Žertovou.

  • 1.

    Jak připravit psa na silvestrovské oslavy?

    ...
    Autor: Shutterstock

    Psa, který se s ohňostrojem dosud nesetkal nebo už ho zažil a nemá z něj strach, je třeba jen zabezpečit tak, aby nemusel vnímat rány v plné síle. To znamená včas vyvenčit a večer už raději neotvírat okna, zatáhnout závěsy, pustit nahlas rádio nebo televizi, zabavit ho nějakou zajímavou hrou. Psy, kteří jsou drženi trvale venku, je lepší ubytovat přes Silvestra v domě v nějaké chladnější místnosti. V každém případě by měl být se psem někdo doma, aby nebyl na tu hrůzu sám.

  • 2.

    Jak ho uklidnit, když už je vyděšen?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Mírný strach se dá překonat společnou činností nebo hrou. Když je strachu více, je dobré pustit psa tam, kde se cítí bezpečně (pod stůl, do koupelny, do postele), a ujistit ho vlastním klidem a dobrou náladou, že je vše v pořádku a nic zlého nehrozí. Velký strach je obrovským náporem na organismus zvířete i na nervy majitelů, a tak je lepší jej tlumit pomocí léků.

  • 3.

    Je tedy dobré použít uklidňující přípravky?

    ...
    Autor: Shutterstock

    Přípravky, které je možné použít k tlumení strachu, se dají zhruba rozdělit do tří skupin. Jednak jsou to přírodní preparáty s obsahem rostlinných výtažků nebo aminokyselin a vitaminů působících blahodárně na nervový systém. Ty jsou užitečné při mírném strachu nebo jako prevence. Celkové uklidnění a pocit pohody a bezpečí navozují také syntetické feromony. Vyrábějí se jak pro psy, tak i pro kočky, a to ve formě odpařovačů do zásuvky nebo obojků. Třetí skupinou přípravků jsou psychofarmaka. Tyto léky musí předepsat veterinární lékař podle zdravotního stavu psa a stupně jeho strachu.

  • 4.

    Jaký rozdíl je v reakcích kočky a psa?

    Dnes začíná krajské SMS hlasování!
    Autor: Shutterstock.com

    Většina koček nemá takový strach z ohňostroje jako psi, obvykle střílení snášejí jen s jistým znepokojením. Spíše je vyděsí přítomnost cizích lidí doma, zvláště pokud jsou kolem půlnoci pořádně hluční. Zatímco pes ve strachu většinou pobíhá, zrychleně dýchá, třese se, sliní, naříká a vyhledává přítomnost lidí nebo se snaží před nebezpečím bezhlavě utéci, kočka zaleze do skrýše a tam zůstane tiše sedět, aby ji „bubák“ nenašel. Problém je někdy v tom, že hodně vyděšená kočka pak není k nalezení i několik dní.

  • 5.

    Jak uklidnit kočku?

    kočka, žena
    Autor: Shutterstock

    Kromě opatření zmíněných u psů (zavřená okna, zatažené závěsy, hlasitě puštěná televize, feromony nebo rostlinné preparáty) stačí kočce uvolnit cestu k její nejmilejší skrýši. Často to bývá skříň nebo úložné prostory pod postelemi, některé kočky se schovávají i do svého záchůdku. Je dobré zpovzdáli sledovat, kam kočka mizí, ale nesmíme ji ve skrýši kontrolovat. Kočka má totiž pocit, že je dobře schovaná, jen tehdy, když ona nikoho nevidí nebo alespoň nemá s nikým oční kontakt. Když je po všem, stačí připravit do blízkosti skrýše nějaké oblíbené pamlsky, vzdálit se a nechat kočku v klidu vyhodnotit situaci. Dříve či později chuť na dobrůtky převládne nad strachem a kočka vyleze.

  • 6.

    Lze psa naučit, aby se nebál?

    ...
    Autor: Shutterstock

    Nejlepší průpravou na ohňostroj jsou speciální nahrávky střelby. Měly by se pouštět v klidu doma štěňatům, aby si na ostré třaskavé zvuky odmalička zvykala. S pomocí nahrávek se dá také odstraňovat již vzniklý strach. Ale postup je velmi pomalý, takže s cvičením je třeba začít již v létě. Pokud pes nereaguje na reprodukované zvuky, dá se střelba napodobit například dvěma dřevěnými prkénky. Ale pokud již jednou vznikl panický strach, obvykle není možné jej zcela odstranit a je nutné ošetřit psa léky.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy