Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Rozřízlé tlapky, zánět spojivek. Jak ošetřit častá zranění vašich psů a koček?

/
  • Za vaši péči vám bude pes vděčný.
    Za vaši péči vám bude pes vděčný. (Profimedia.cz)
    5. února 2016 ● 06:00

    Jedním z nejčastějších psích zranění je rozřízlý polštářek na tlapce. Nejen proto je dobré mít doma vhodně vybavenou lékárničku. Co může chovatele psů a koček ještě nepříjemně překvapit a jak se na to připravit? Zeptali jsme se veterináře značky Brit Jana Šímy.

  • 1.

    Jaký dezinfekční prostředek je dobré mít doma?

    Psí tlapky potřebují důkladnou péči.
    Autor: Profimedia.cz
    Nejčastěji používaný a známý je preparát Betadine. Jodové preparáty jsou univerzální a je možné je použít jak na zvíře, tak na člověka. Preparáty bez alkoholu by neměly štípat a pálit, ale z praxe mohu říct, že aplikace jakékoliv dezinfekce do čerstvé rány pálit a štípat bude.
  • 2.

    Hodně psů trpí na záněty očí. Čím je ošetřit? A dá se jim předcházet?

    blue heeler, australský honácký pes
    Autor: Shutterstock.com
    U zánětu očí či spojivek velmi záleží na vyvolávajícím faktoru. Pokud se jedná o slabý zánět, který je způsoben prachem či pylem, pak postačí často jen výplach oka borovou vodou a aplikace dezinfekčních očních preparátů, z nichž nejznámější je Ophtalmo-septonex. Pokud nedojde ke zlepšení, je nutné navštívit veterinárního lékaře kvůli určení přesné diagnózy. Obecně je ale dobré říct, že u zánětu oka se samoléčba moc nedoporučuje.

  • 3.

    Co pomůže kočkám zbavit se slízaných chlupů?

    Dnes začíná krajské SMS hlasování!
    Autor: Shutterstock.com
    Na potíže s chlupovými smotky, neboli trichobezoáry, trpí všechny kočky, které mají delší a hustou srst. Lízáním dochází k polykání velkého množství chlupů, které pak zpomalují trávení. Na trhu existuje velké množství různých gelů a past, které se dávají preventivně nebo léčebně. Neexistuje jedna univerzální pasta, která by chutnala všem kočkám. Zde je potřeba vyzkoušet či si nechat doporučit konkrétní přípravek nejlépe od veterinárního lékaře v závislosti na frekvenci zvracení chlupů.

  • 4.

    Jak postupovat, když má pes zánět řitních žláz?

    Proti chorobě můžete svého psa nechat očkovat.
    Autor: Shutterstock.com
    Zánět análních žlázek se projevuje intenzivním svěděním v okolí konečníku. Psi většinou jezdí zadečkem po zemi, tzv. „sáňkují“, nebo si konečník intenzivně lízají až koušou. Tento příznak je impulzem k okamžité návštěvě veterinárního pracoviště. Pokud jsou žlázky jen naplněné a ve slabém zánětu, tak se manuálně vyprázdní, do žlázek se může aplikovat speciální mast – a je po problému. Vážnější formy mohou vyžadovat léčbu celkovými antibiotiky i 14 dní. Předcházet tomuto onemocnění se dá preventivním vyprázdněním obsahu žlázek v případě jejich naplnění, i to ale patří jen do rukou veterináře. Rozhodně se nedoporučuje časté vyprazdňování, to totiž může vést k větší tvorbě sekretu ve žlázkách. Pes si totiž obsah análních žláz vyprazdňuje sám při kálení.
  • 5.

    Tipy redakce

    Veterinář by měl vašemu zvířeti věnovat dostatek času a trpělivosti.
    Autor: Profimedia.cz
    Tip redakce:

     

    Na drobná poranění se osvědčila klasická kalciová mast, má bleskový hojivý účinek. Poraněné nebo zanícené tlapky dobře omyjete v hypermanganu. Pro sebe i zvířata se vyplatí mít v záloze na potíže s očima přípravek Ophtalmo-septonex nebo klasickou borovou vodu. Hodí se i injekční stříkačka, kdyby bylo potřeba dát zvířeti tekutiny nebo tekutou výživu. Při zraněních, která by si zvíře nemělo lízat, pomůžou košík nebo límec. A nezapomeňte na pinzetu nebo háček na klíšťata. Pokud zvíře trápí trávicí problémy, pomůžou přípravky Dia Dog, Aptus Attapectin a na zklidnění třeba Alavis Relax.

    Zajímá vás více o lékárničce nebo například vše o bylinkách? V čem vám porostou doma a jak založit záhon? Nejen to, ale i například co v této době dělat na zahradě čtěte v aktuálním čísle časopisu Blesk HOBBY.

    Blesk HOBBY únor 2016 titul
    Autor: red

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy