Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jak odnaučit psa loudit u stolu? Stačí málo, ale musíte být důslední!

/
  • Nejlepší je psa žebrat vůbec nenaučit. Co ale dělat, když už párkrát od lidí u stolu jídlo dostal?
    Nejlepší je psa žebrat vůbec nenaučit. Co ale dělat, když už párkrát od lidí u stolu jídlo dostal? (Shutterstock.com)
    17. února 2016 ● 06:00

    Když se kolem vás při večeři neohrabaně potácí čerstvý čtyřnohý člen rodiny a upře na stolujícího oči plné naděje, že by mu mohlo z jeho talířku něco kápnout, málokdo dokáže odolat. Jenže prvním soustem, které doputuje z talíře do chlupáčovy tlamy, si celá rodina zadělá na problém. Pak už to nebudou jen psí oči, které hypnotizují každé vaše sousto, ale i kňučení, šťouchání a podobně. Což může být pěkně otravné – pro vás i pro návštěvy. Co dělat, aby pes u stolu nežebral?

  • 1.

    Začněte odmalička

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Jednoduchá a účinná rada zní: vůbec mu to nedovolte. Od začátku mu jasně dejte najevo, kde je během vašeho jídla jeho místo. V některých domácnostech se osvědčilo dávat v době vlastního jídla také krmení psovi. Na chvíli ho to zaměstná, pak nebude tak hladový a spíše se podvolí vašemu příkazu.

    Toto chce ovšem jednotný postup od všech členů rodiny i od těch, kteří chodí jen na návštěvu. Jenže to bývá často kámen úrazu, on se totiž vždycky najde nějaký ten dobrák, který chlupatci něco od stolu podstrčí. Nebo máte v domácnosti děti a každý čtyřnožec ví moc dobře, že kdo počká, ten se dočká. Co tedy dělat v případě, když váš pes už kolem stolu "obejduje" a vám to začalo být protivné?

    Nej pes 2016
    Autor: archiv soutěže

    Jestli doma máte také chlupáče, který loudí, můžete ho přihlásit do soutěže nejPes. Ani to nemusí být pitbul. Stačí, když jej zaregistrujete na stránkách www.nejpes.cz. Rozhodně to stojí za to, ve hře jsou ceny za více než 50 000 korun! Partnerem soutěže je Profizoo.

  • 2.

    V jednotě je síla

    ...
    Autor: Ko Ka

    Pokud se rozhodnete, že psa loudit odnaučíte, máte v podstatě jednu možnost: domluvit se s každým, kdo u vás stoluje, že psovi od stolu nic nedá. A následně to dodržovat. Pokud pes chodí kolem stolu nebo kňučí, pošlete ho na jeho místo. Nežádoucí chování zarazte pokynem "fuj!" nebo "nesmíš!", jak je pes zvyklý. Pamatujte, že celý váš systém je silný tak jako jeho nejslabší článek. Takže stačí jedna návštěva, která se slovy "on ví, že od tetičky Irmičky dycky něco dostane" naláduje psa šunkou z talíře, a vaše úsilí je v tahu.

  • 3.

    Nejen co, ale i jak

    Video
    Video se připravuje ...

    Kolegyně Gábina Röhrichová dokládá, že i její Julie potřebuje jasné pokyny Gabi Rohrichová

    Při komunikaci se psem není důležité to, co říkáte, ale to, jak to říkáte. Tedy je žádoucí dát jasný pokyn "fuj!" nebo "místo!". Nemá cenu na psa křičet nebo ho snad začít trestat, stejně tak se vám určitě neosvědčí mluvit s ním lítostivě. "Já vím, že bys chtěl kuřátko, ale hodný pejskové od stolu nepapají, víš?" Pokud něco takového psovi řeknete, a ještě se na něj v tu chvíli díváte, pes si to může vyložit jako navázání kontaktu a pozvánku ke stolu.

  • 4.

    Další zásady

     

    a
    Autor: profimedia.cz

    Pes by měl vždycky jíst ze své misky, která by měla být na stejném místě. V ideálním případě i ve stejnou dobu. Ačkoliv je jídlo vařené pro lidi jako psí strava většinou nevhodné, můžete někdy zbytky od oběda pro psa schovat. V takovém případě mu je ale vždy dejte až po vašem jídle do jeho misky.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy