Češi patří mezi největší milovníky psů v Evropě. Berou je s sebou do práce, na dovolenou, na návštěvy. Bohužel, ne všude jsou jejich čtyřnozí přátelé vítáni. Někdy člověk musí zůstat déle v práci a nikdo z rodiny také nemá čas, jindy odjíždějí všichni z domova na pár dní a pes s nimi být nemůže. A ne vždy jsou po ruce příbuzní či přátelé, kteří v takových chvílích nouze pomohou. Naštěstí existuje řešení: profesionální psí hlídač.

Pokud nemáte na svého psa čas, svěřte ho profesionálnímu pečovateli
Autor: Shutterstock.com

"Po rozchodu s přítelem mi zůstal náš Harry," říká osmadvacetiletá Míša. "V poledne ho venčil vždycky můj expartner. Do práce si ho brát nemůžu, a tak byla služba venčení jediná možná volba," popisuje svou zkušenost. Zprvu se bála: bude pes na hlídače dobře reagovat? Bude ho poslouchat? Neřeknou z agentury, že pes je nevychovaný nebo rapl? "Nakonec to dopadlo dobře, paní měla skvělý přístup a cítila jsem, že pro Harryho je to mnohem lepší," říká Míša.

Služby tohoto typu v zahraničí fungují naprosto běžně. „U nás stále ještě panuje nedůvěra k neznámému. Někteří majitelé argumentují tím, že jejich pejsek je nehlídatelný nebo že nesnese cizí lidi. V naší databázi ale máme i hlídače s veterinárním vzděláním, profesionální trenéry pejsků či hlídače, kteří se specializují na určitá plemena. Pomohli jsme vyřešit individuální hlídání a venčení už tisícům majitelů pejsků,“ ujišťuje Romana Miková, zakladatelka projektu Doginni.cz, který se na podobné služby specializuje.

V sychravých podzimních dnech je potřeba hlavně psi malých plemen ochránit před chladem.
Autor: Shutterstock.com

Funguje to velice jednoduše: v databázi si najdete podle lokality člověka, který bude nejlépe odpovídat vašim představám a také potřebám vašeho psa. Běhá rád venku? Vyberte mu hlídače se zahradou. Je zvyklý na váš byt? Náhradní páníček klidně přijde k vám domů. "Naši hlídači procházejí pečlivým prověřováním, kromě hlídání přes noc a venčení nabízejí i trénink psů a další doplňkové služby," říká Miková. Hlídání přes noc stojí od 299 Kč za noc, venčení od 89 Kč za 30 minut.

Zajímá vás soutěž  nejPes 2016? Chcete podpořit svého favorita?