Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pozor! Tato jídla pro lidi psům nikdy nedávejte. Můžou je i zabít!

/
  • Mnohé lidské jídlo psům může ublížit.
    Mnohé lidské jídlo psům může ublížit. (Shutterstock.com)
    20. dubna 2016 ● 06:00

    Asi každý majitel psa ví, co a kdy má jeho čtyřnohý přítel správně jíst. Problém je ten, že ne vždycky to vědí všichni z jeho okolí. Občas jsou to děti, občas někdo z rodiny nebo z přátel a někdy i samotný páníček podlehne těm smutným loudícím očím a od stolu něco upustí. Víte, která jídla ale mohou vašemu psovi ublížit anebo ho dokonce i zabít?

  • 1.

    Čokoláda

    Pamatujte na to, že čokoláda je pro nebezpečný jed. Hlídejte i čokoládové figurky na vánočním stromku, pes si z něho rád dělá samoobsluhu
    Autor: Profimedia.cz

    Možná by vás to nikdy nenapadlo, přesto se ale najdou tací lidé, kteří chtějí potěšit psa čokoládovým bonbonem. Tam jsou ale hned dvě látky, které jsou pro psí organizmus naprosto nevyhovující: kofein a teobromin. Kofein může být ve větším množství dokonce smrtelný. V menších dávkách způsobuje neklid, zrychlené dýchání, bušení srdce, svalový třes a křeče. Teobromin zase zvíře vylučuje z těla mnohem pomaleji, než člověk. Vyšší dávky jsou příčinou poruch srdečního rytmu a ty mohou vést až ke smrti zvířete. Nebezpečná je hlavně čokoláda hořká.

  • 2.

    Avokádo


    Avokádo
    Autor: Shutterstock.com

    Možná byste ho psovi nedali, množná ho ale pěstujete doma. Avokádo obsahuje látku zvanou persin, který u psů způsobuje poškožení srdce a plic. Persin je obsažen nejen v plodu, ale i v ostatních částech rostliny – tedy i v listech a stonku. Pokud máte doma psa, avokádo dejte raděj z jeho dosahu.

  • 3.

    Cibule a česnek


    Staršímu psovi se musí správně volit krmení.
    Autor: profimedia.cz

    Česnek a cibule posílí lidskou imunitu a dodají jídlu chuť, psům je ale rozhodně nedávejte. Ať syrové, tak vařené nebo sušení (například v kořenících směsích) obsahují látky, které ničí červené krvinky vašeho psa a mohou mu způsobit chudokrevnost. V extrémním případě může pes zemřít na selhání orgánů. Chudokrevnost se u psů projeví únavou, nechutí k jídlu, slabostí, potížemi s dechem a někdy i zvracením.

  • 4.

    Hroznové víno a rozinky


    a
    Autor: profimedia.cz

    Pokud by vás snad napadlo dávat psovi jako pamlsek rozinky, raděj na to zapomeňte. Vědci přesně neví proč, ale hrozny i rozinky mohou u psa způsobit selhání ledvin. Některým nevadí, zdokumentovány jsou ale i případy, kdy malého psa otrávily i čtyři kuličky. Vše zřejmě záleží na genetické výbavě psa. Otrava přichází rychle po požití, většina psů začne opakovaně zvracet, později se přidá i letargie.

  • 5.

    Sladkosti a zmrzlina


    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Ani v horkých letních dnech byste neměli dovolit psovi slízat vaši spadlou zmrzlinu. Mléčné produkty mohou způsobit psům průjem a další zažívací obtíže, jsou také častým alergenem.  Stejně tak si nechte pro sebe sladkosti jako sušenky, bonbony nebo koláčky, které obsahují xylitol. U psů poškozují játra, k příznakům patří apatie, slabost, zvracení a křeče. Zdravotní potíže může u psa velikosti retrívra způsobit už krabička tictaců.

  • 6.

    Ořechy


    Oříšky pomůže ke správnému fungování štítné žlázy.
    Autor: Shutterstock.com

    Podobné alergické reakce mohou způsobit vašemu psovi mandle a ořechy, hlavně vlašské a makadamové. Otrava se projevuje třesem, slabostí, zvracením a někdy i zvýšenou teplotou. Oříškovou čokoládu tedy raději důkladně schovávejte.

  • 7.

    Vajíčka


    ...
    Autor: shutterstock.com

    Syrová vejce představují dvě hrozby: zaprvé mohou obsahovat bakterie salmonely nebo E. coli. Látka obsažená v bílku může způsobit úbytek vitamínu B.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy