Psa či kočku má 46 % českých domácností. Z toho 24 % vlastní jen psa a 10 % domácností zase jen kočku, zatímco zbylých 12 % má obě tyto zvířata. Žádné zvíře nemá 54 % Čechů (jsou to zejména muži, Pražané a obyvatelé větších měst nad 20 tisíc obyvatel). Patříte také mezi těch 54 % a přáli byste si to změnit?

Než si ale do srdce pustíte nějakého milého chlupáče, měli byste si nejdříve pečlivě promyslet, jakého psa byste doma vlastně chtěli a co od něj očekáváte. Také berte v potaz následující okolnosti:

1. životní styl

2. plány, co a jak chcete se psem podnikat

3. věk a zdravotní stav

4. předchozí zkušenosti

5. finanční, bytové a rodinné možnosti

Kdy je lepší koupit zvíře od chovatele?

*K prověřenému chovateli zamiřte, pokud chcete zvíře použít v chovu, nebo se věnovat výstavám. I k výcviku se lépe hodí zvířata po rodičích, u kterých jsou ověřené pracovní vlohy.

*Jestli máte už jasnou představu ohledně plemene a nechcete ji měnit. V útulku těžko najdete přesně vhodný exemplář.

*Problematická může být adopce zvířat větších plemen, protože fázi vtiskávání, kdy štěně poznává svou smečku, už u adoptovaného zvířete nestihnete.

*Vychovat zvíře od štěněte je také lepší, pokud máte malé děti. Je bezpečnější, když zvíře přivyká dětem už odmalička, a přirozeně je přijme do svého světa.

Pět nejčastějších důvodů pro pořízení zvířete mimo útulek:

54 % respondentů dostalo zvíře (častěji kočku) od někoho z okruhu své rodiny nebo známých (v roce 2011 to bylo 44 %).

13 % chovatelů požaduje konkrétní plemeno

11 % dotázaných má doma nalezence

7 % respondentů chová potomka vlastního zvířete

6 % chovatelů odmítá zvíře z útulku, protože neví, čím si zvíře prošlo v minulosti

Kdy je vhodná adopce pejska či kočky z útulku?

*Útulkové zvíře má doma 11 % chovatelů Rozhodnutí vzít si zvíře z útulku se zvyšuje s velikostí místa bydliště a vzděláním dotázaných, naopak klesá s věkem.

*Adopcí se můžete vyhnout problémům se štěnětem i kotětem. Počůraný koberec, rozkousané boty, to už dospělá zvířata většinou nedělají.

*Vybíráte si většinou také už hotovou osobnost, takže dokážete posoudit, zde vám zvíře »sedne«, nebo ne. Právě proto je ovšem důležité vyptat se podrobně na chování zvířete. Některá nesnesou v domácnosti jiné zvíře, některá naopak stresem nebo agresí reagují na děti. Učit »starého psa novým kouskům« je velmi obtížné, takže je ve vašem vlastním zájmu, abyste vybírali uvážlivě.

Pět nejčastějších důvodů pro pořízení zvířete z útulku:

49 % majitelů zvířete z útulku tak učinilo, protože jim bylo zvířete líto.

27 % majitelů zvířete z útulku považuje psy a kočky z útulku za vděčnější a přítulnější než koupená či darovaná zvířata

22 % majitelů zvířete z útulku bylo motivováno dobročinností a pomocí zvířatům tímto způsobem (nejvíce ve velkých městech nad 100 tisíc obyvatel).

11 % majitelů zvířete z útulku má obecně rádo zvířata z útulku, protože jsou přirozenější a nejsou přešlechtěná.

Výrazně se změnil důvod pro pořízení zvířete z útulku, kterým je cena – 5 % majitelů

(15 % v roce 2011) preferuje zvíře z útulku, protože je levnější.

Češi zvířatům pomáhají

Útulek pro zvířata ve svém okolí zná 57 % respondentů, 23 % ho již někdy navštívilo a 32 % útulku pomohlo - nejčastěji finančním nebo materiálním darem včetně nákupu krmiva v rámci kampaně Pomozte naplnit misky v útulcích, která právě běží a která za sedm let svého trvání zajistila kompletní půlroční stravovací potřeby 5 782 psům a 4 573 kočkám.

Pomáhat zvířatům v útulcích může každý. Nemusí to být časově náročná ani finančně nákladná pomoc. V rámci kampaně »Pomozte naplnit misky v útulcích« stačí zakoupit do 5. 11. 2016 jakékoli krmivo pro psy nebo kočky vybraných značek. Z 1 tuny prodaného krmiva poputuje do útulků 65 psích nebo 255 kočičích misek (1 miska odpovídá denní krmné dávce doporučené pro dospělého zdravého psa nebo kočku). 

(Podle průzkumů společnosti STEM/MARK)

Fotogalerie
94 fotografií