Je to jasné – za tlustého psa může obvykle jeho majitel: Tím, že s ním málo chodí ven a že ho přecpává daleko větším množstvím výživné potravy, než je třeba. Obezita přitom u psů a koček způsobuje stejně závažné problémy jako u lidí.

Za co může obezita?

  • oběhové a dýchací potíže
  • pohybové potíže: záněty a dysplazie kloubů, poškození vazů a plotýnek
  • poškození jater a ledvin
  • záněty slinivky břišní
  • vyšší riziko cukrovky
  • vyšší riziko onemocnění kůže
  • vyšší riziko nádorových onemocnění
  • celkově kratší život

Autor: profimedia.cz

Obrana je přitom snadná – méně se krmit a víc se hýbat. K redukci váhy potom přispívá působení L-karnitinu. Chemicky jde o aminokyselinu, která se ale nepodílí na stavbě bílkovin, ale má příznivý vliv na aktivitu mozku, podporuje výkon a regeneraci svalů a přeměnu tuků na energii při zachování svalové hmoty. Proto se jí přezdívá „spalovač tuků“.

Kolik tedy dávat do misky?

Ohledně dávkování platí obecné pravidlo: čím mladší zvíře, tím kvalitnější strava a víc porcí. Štěňata přibližně do 14 týdnů věku by měla dostávat 4 porce denně. Poté až do půl roku postačí krmení 3 × za den. Mladým a dospělým psům se dávají 2 jídla denně, menší ranní a větší večerní porce. U koček může být frekvence o něco častější.

Ale pozor, často neznamená hodně! V kritickém období růstu je třeba dbát na pozvolný a vyrovnaný vzestup hmotnosti, aby se kosti stačily sytit vápníkem. Vyroste-li štěně příliš rychle, vytáhnou se kosti do délky, ale budou tenké, takže později neunesou přibývající váhu svalů. S nadměrnou zátěží pak hrozí poruchy vývoje pohybového aparátu: kostí, kloubů, šlach. Ohrožena jsou zejména velká plemena. U těch je třeba předcházet i dalšímu riziku spojenému s krmením: torzi žaludku, kdy se orgán naplněný jídlem otočí kolem podélné osy. Chirurgický zákrok je v tomto případě nezbytný, dobře však funguje prevence: zachovávejte důsledný klid po jídle, aby pes mohl všechno v klidu strávit.

Autor: Shutterstock.com

A kolik tedy sypat do misky? Podle Waltham (výzkumné centrum pro výživu a péči o malá zvířata) můžete u dospělých psů a granulí střední kvality počítat přibližně 200 g krmiva/10 kg hmotnosti psa/den, takže dvacetikilový pes spořádá za den až 400 g. Dávky kompletního mokrého krmiva váží kvůli obsahu vody podstatně víc, v průměru 600 g/10 kg hmotnosti/den. Kočičí porce jsou potom 3 až 5krát menší. Jde ovšem o hodnoty velmi přibližné, kvalitnějšího krmiva totiž stačí dávat skoro o polovinu méně. Pro přesnější orientaci se proto vždy musíte podívat na balení, kde bývají uvedeny tabulky doporučených denních dávek.

Autor: Mountfield

A i tak jde pouze o orientační množství. Záleží totiž také na stáří, momentální zátěži a stavu zvířete (aktivní pes, březí nebo kojící fena, kastrovaná kočka), nehledě na to, že každý jedinec má jiný metabolismus. Jak potom poznáte, že krmíte dobře? Na samotném mazlíkovi: Jestli je čilý, ale netloustne, má hustou, lesklou srst a jiskru v oku, pak je vše v nejlepším pořádku.