Tomu prvnímu budete nejspíš podstrojovat kaloricky málo vydatným masem drůbežím, mazlíkovi v plném tréninku klidně dopřejete hovězí a dokonce i vepřové a vybíravému kokrovi dopřejete třeba jehněčí nebo zvěřinu.

Strava má být pestrá

Důležitá je i chuť samotná. Stejně jako vy si vyberete, jestli máte chuť na vepřovou pečínku nebo na kuře, tak i vás mazlík může dávat přednost třeba hovězímu před kuřecím. Vzhledem k tomu, že se ceny podle příchutí moc neliší, není důvod nevyjít mu vstříc.

Neměli byste však setrvat u jedné příchuti dlouhá léta, protože jednotvárná strava může vyvolat potravinou intoleranci či alergii. Obvykle se doporučuje po půl roce příchuť prostřídat. Změna by neměla být náhlá: poměr starých a nových granulí či konzerv měňte postupně v průběhu zhruba jednoho týdne.

Autor: Shutterstock

Jaké maso vybrat?

Kuřecí: Má vyšší obsah hodnotných lehce stravitelných bílkovin a málo tuku. Obsahuje vitamin B3, který se podílí na řízení hladiny krevního cukru a spolu s vitaminem B6 ovlivňuje metabolismus. Je zdrojem selenu (ochrana před stresem, podpora imunity), fosforu (zdravé zuby a kosti), železa, fosforu, zinku, sodíku a draslíku.

Krůtí: Je vynikajícím zdrojem snadno stravitelných bílkovin. Zároveň má nejnižší obsah tuku ze všech druhů mas. Obsahuje železo, zinek, vitaminy skupiny B a také aminokyselinu tryptophan (pozitivní působení na psychiku).

Kachní: je ideálním zdrojem proteinů. Má vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, které snižují obsah cholesterolu v krvi. Je zdrojem vitaminů A, B3, C, železa, vápníku a selenu.

Jehněčí: Jde o velmi kvalitní maso, které obsahuje vysoký podíl nenasycených tuků a je snadno stravitelné. Je zdrojem selenu, železa, zinku a vitaminů skupiny B (správné fungování metabolismu, příznivé působení na nervy, zrak a srdce, zlepšení kvality srsti).

Zvěřina: Má nízký obsah tuku a vysoký obsah bílkovin. Obsahuje také vitaminy skupiny B a minerály jako železo, fosfor, sodík a draslík (rovnováha tekutin v těle, podpora nervové aktivity).

Hovězí: Je bohaté na plnohodnotné bílkoviny a nenasycené mastné kyseliny. Obsahuje také železo (přenos kyslíku v červených krvinkách a ve svalech), zinek (hojení ran, podpora imunity) a vitaminu B12 (příznivě působí na nervový systém).

Vepřové: Má vysokou energetickou hodnotu a je hůř stravitelné. Obsahuje však také vlákninu a celou řadu vitaminů: A, B-komplex, C, D, E (usměrňují metabolismus, udržují tělesné funkce, posilují imunitu).

Losos a další ryby: Obsahuje vysoký podíl aminokyselin v optimálním poměru. Je zdrojem snadno stravitelných bílkovin a omega-3 a 6 nenasycených mastných kyselin (kvalita kůže a srsti, rozvoj smyslových a mentálních schopností, zdravé srdce a metabolismus).

Játra: Patří k nejhodnotnějším orgánovým masům. Mají vysoký obsah plnohodnotných bílkovin, železa a vitaminů rozpustných v tucích (A, B-komplex, D). Obsahují také zinek a měď (správné fungování nervového systému).