Rýma, kašel a zvýšená teplota, které známe od lidí, jsou zvláště u psů výjimečné, řekne vám každý veterinář. Pokud pes kýchá a takzvaně mu teče z nosu, obvykle jsou za tím chemie nebo prach. Nemáte třeba někde rozsypaný prášek na praní? A když se teď v bytě tolik nevětrá, jak jste na tom s prachem? Citlivému čenichu obojí dost vadí. Pokud se však přidají další problémy, jako jsou nechutenství nebo změna chování, a pokud výtok neustává, zastavte se u veterináře.

Co doopravdy hrozí

Velký problém může být v zimě podchlazení. Jakmile teploty klesnou, měl by si každý majitel psa odpustit dlouhé nákupy, protože bez pohybu pes prochladne velmi rychle. Navíc je třeba si uvědomit, že normální zdravý pes ani v zimě žádný obleček nepotřebuje. Dostatečnou tepelnou ochranu mu poskytuje srst, a to i srst krátká. Mezi jednotlivými chlupy a pokožkou se vytváří vzduchová vrstva, která v létě chrání před slunečními paprsky a v zimě před chladem. V psích oblečcích se navíc skrývá i určité nebezpečí.

Pes, který se přehřeje, vyrovnává teplotu dýcháním s otevřenou mordou. V praxi to znamená, že  sice zahříváte povrch psího těla, ale pokud je psovi horko, snaží se do sebe dostat co největší objem chladného vzduchu, a paradoxně se tak zvyšuje nebezpečí prochladnutí. Výjimku z hlediska oblékání tvoří plemena naháčů nebo psi, kterým následkem nějakého onemocnění vypadala srst. Tehdy je, pokud teplota klesne pod nulu, na místě o zevní ochraně uvažovat. Stejně jako u starších nebo nemocných psů. Jezevčíkovi s bolavou páteří může psí bederní pás jen prospět.

Zapomenout nesmíte ani na péči o psí tlapky, které trpí nejen na sněhu a zmrzlé zemi, ale i kvůli posypové soli na chodnících. V zimních měsících pravidelně zastřihujte srst mezi prsty, zbytečně by se pak na ni totiž nabalovaly sníh a led. A než se s pejskem vydáte ven, natřete mu tlapky vazelínou, indulonou nebo speciální mastí. Pokud má na některé tlapce oděrky, raději na ni nasaďte speciální botičku. Po procházce pejskovi důkladně tlapky omyjte vlažnou vodou, otřete dosucha a znovu namažte.

Další informace se dočtete v novém lednovém vydání Blesk hobby.

blesk hobby leden
Autor: blesk hobby