Zatímco psi se mohou živit kromě živočišné stravy také potravou rostlinného původu, kočky by takový jídelníček dlouho nepřežily. Patří totiž mezi obligátní masožravce, pro které jsou hlavním zdrojem energie živočišné bílkoviny a tuky. Ideálně by měly mít v krmné dávce až 90 % surovin živočišného původu.

Jsou mlsné a konzervativní

Kočky bývají mnohdy vysloveně mlsné. Jejich vybíravost ale nevzniká z rozmaru, mohou za to chuťové receptory a trávení. Kočičí chuťové pohárky velmi citlivě reagují na jemné odstíny hořké chuti. Důležitá je pro ně také teplota a konzistence, které by se měly blížit jejich přirozené stravě – čerstvě ulovené kořisti. Obvykle preferují jeden typ stravy a  chuti. Jejich střevní mikroflóra je tomu přizpůsobená a změna vyvolává průjem.

Vhodné ani není kombinovat vařené, případně syrové maso s granulemi a kapsičkami. Každé z nich se tráví jinak, což může vyvolat zažívací potíže. A už vůbec byste neměli krmit kočku lidskou stravou. Raději respektujte její přirozené potřeby a vyhněte se zbytečným experimentům. Pokud jí chcete přilepšit, sáhněte spíš po kvalitních kapsičkách či konzervách. A vyhněte se následujícím potravinám.

Cukr, alkohol, mléko, tuk, sůl: tělo si s nimi neporadí

Kočky nemají škroby a cukry v přirozené skladbě potravin. Jejich trávení je pro ně problematické a ani jim nechutná: chybí jim totiž receptory pro sladké. Vegetariánská dieta s převažujícím obsahem sacharidů by u nich vedla ke slepotě, srdečnímu selhání a zkrácení délky života.

Kočky žijící v bytě mají méně pohybu a jejich trávení je pomalejší, proto by měly mít lehčí stravu, např. speciální krmivo StarVita pro domácí kočky. To obsahuje 80 % proteinů živočišného původu. Bylinky a prebiotika podporují trávení a imunitu. Pivovarské kvasnice a lososový olej pomáhají udržet zdravou kůži a lesklou srst.
Autor: Mountfield

I malé množství alkoholu je pro kočku toxické – může vyvolat zvracení a kolaps, dokonce i smrt. Alkohol totiž působí jako neurotoxický jed a kočičí tělo nedokáže produkovat enzymy (alkoholhydrogenáza ad.), které alkohol rozkládají na jednodušší, pro tělo méně jedovaté látky. Stačí 2 lžičky whisky, aby u kočky vyvolaly bezvědomí. Z tohoto důvodu je třeba se vyhnout i syrovému kynutému těstu, které v teplém prostředí žaludku kvasí, takže vzniká alkohol. Navíc zvětšuje objem, a bolestivě tak roztahuje žaludek.

Kravské mléko obsahuje laktózu (mléčný cukr), který kočičí organismus neumí zpracovat a obvykle na něj zareaguje průjmem. Nadměrné množství tuků v těle pak může způsobit zánět slinivky břišní. Vhodná proto nejsou příliš tučná masa.

Sodík obsažený v soli je v malém množství nezbytný u koček stejně jako u lidí: reguluje rovnováhu tekutin v těle a podporuje nervovou aktivitu. Jeho nadměrné množství však zabraňuje vylučování odpadů látkové výměny: zatěžuje ledviny, dráždí žaludek i střeva, vede k poruše minerální rovnováhy v těle a v dlouhodobém horizontu k těžkému selhání ledvin nebo poškození mozku. Přesná hodnota smrtelné dávky u koček se neuvádí, ale bude to méně než 4 g/kg tělesné hmotnosti. Otrava je zrádná, většina příznaků se objeví až 48 hodin po požití, kdy už může být pozdě. Krmení slanými lidskými potravinami (zejména uzeninami) je tudíž opravdu nevhodné. Stačí porovnat průměrnou lidskou (62 kg) a kočičí (3 kg) váhu: Co myslíte, které tělo zvládne sůl z jednoho plátku šunky zpracovat lépe?

Vepřové maso, játra, žloutky: jedině vařené!

Ze syrového vepřového masa, případně zvěřiny se kočka může nakazit Aujeszkyho chorobou (infekce postihující nervový a dýchací systém, která se podobá vzteklině a v první fázi se projevuje svěděním). Toto virové onemocnění přenáší hlavně prase domácí a divoké, v ČR se však díky veterinárnímu dohledu nevyskytuje. Přesto je lepší zmíněné druhy masa převařit, čímž se viry zlikvidují.

Kastrované kočky mívají sklony k nadváze. Speciální granule StarVita určené pro ně proto obsahují L-karnitin pomáhá spalovat nadbytečné tuky a má příznivý vliv na srdeční činnost. Najdete v nich 79 % proteinů živočišného původu, bylinky a prebiotika podporujcí trávení a imunitu kočky.
Autor: Mountfield

Játra obecně patří k nejhodnotnějším masům vůbec. Mají vysoký obsah plnohodnotných bílkovin, železa a vitaminů rozpustných v tucích (A, B-komplex, D). Obsahují také zinek a měď, které zajišťují správné fungování nervového systému. Nesmí se to s nimi však přehánět. V syrovém stavu, případně při podávání vařených jater častěji než 2× týdně (max. 10 % stravy) hrozí předávkování vitaminem A, který tělo nedokáže ve větším množství zpracovat. Hypervitaminóza má za následek deformaci kostí a úbytek hmotnosti.

Žloutky vajec obsahují biotin (vitamin B7 neboli H), nezbytný pro dobrou srst a vývoj nervové soustavy. Bílky zase obsahují bílkovinu avidin, která částečně účinnost biotinu ruší. Podávání samotných bílků proto může vést k nedostatku (avitaminóze) vitaminu B. Pokud chcete kočce přilepšit, můžete jí čas od času nabídnout samotný syrový žloutek z ověřeného zdroje, abyste vyloučili riziko salmonely, případně ho uvařit.

Aromatické oleje: Lidem voní, kočkám škodí

Pokud si občas zapalujete aromalampu a zároveň máte doma kočku, měli byste dávat pozor, aby nepřišla do kontaktu s jejím obsahem. U esenciálních či aromatických olejů a silic (eukalyptový olej, mátová silice a mentol, limonen a linalol, citronelová silice, skořicová silice ad.) jsou totiž zaznamenány časté mírné otravy koček. Jejich játra produkují minimum enzymu, jenž dokáže vonné esence v těle odbourat, takže škodí i minimální dávka. Jako příznaky otravy se objevují zvracení, průjem, ospalost, při větším množství křeče. Při opakovaném požití hrozí poškození jater. Také Tea Tree Oil (čajovníkový olej) je pro kočky toxický. Pokud se s ním dostane do styku jen kůže, hrozí alergické reakce, porucha koordinace či slabost, při vnitřním požití pak poškození jater i smrt.

Dobrá rada na závěr: Nepodceňujte vodu

Kočky totiž mívají problémy s pitím. Proto je velmi důležité, aby vždy měly k dispozici dostatek čisté vody. A pokud je krmíte granulemi, můžete jim čas od času nabídnout mokrou stravou od stejné značky, jako to dělá MVDr. Jan Herčík: „Svého mainského mývalího kocoura, který váží 11,5 kila, krmím většinou granulemi StarVita. Přilepším mu několika kapsičkami, tam je vody dost, a pak se dojí dosyta granulemi a dopije vody. Když je kočka zdravá, tak to bohatě stačí,“ konstatuje.