Tvar i velikost jezírka podle vašich představ

Parametry typu tvar či velikost je vhodné určit podle toho, jakou plochu zaujímá vaše zahrada a také podle samotného umístění jezírka. Vybudovat jej ale můžete téměř kdekoliv, kde vám to travnatý povrch zahrady dovoluje. Po výběru umístění můžete zkoušet, jaký tvar jezírka by vaší zahradě nejvíce slušel. Není k tomu zapotřebí nic víc než provázek a kolíky, popřípadě písek, kterým lze obrys na trávníku vyznačit také. Zároveň si naplánujte, v jakém rozmezí bude v jezírku ta nejhlubší voda (např. 60 - 150 cm), mělká voda (20 - 40 cm) a bažina (do 10 cm hloubky).

Autor: Hornbach

Modelace a čištění jámy pro jezírko

Nyní se můžete pustit do modelování dna. V nejhlubším místě doporučujeme vyhloubit dno jezírka o dalších cca 25 cm. Pokud by někdy bylo zapotřebí jezírko vyprázdnit, můžete do této prohlubně umístit sací koš čerpadla. Kolem obrysu jezírka vybudujte také zhruba 15 cm hluboký příkop, tzv. kapilární uzávěru, která bude zabraňovat sklouznutí fólie do jezírka.  Jámu také důkladně očistěte od kamenů a kořenů, které by mohly fólii poškodit. Pro její větší ochranu na dně jámy také udusejte vrstvu písku o tloušťce alespoň 10 cm.

Autor: Hornbach

Fólie a speciální tkanina do jezírka

Jezírko můžete vystlat speciální textilií položenou na pískové vrstvě. Samotnou fólii pak do jezírka vložte tak, aby její okraje přesahovaly kraj jezírka zhruba o půl metru. Díky kvalitním fóliím lze vytvořit zahradní jezírko, které bude působit skutečně přírodním dojmem. K tomu je ale zapotřebí speciální fólie, která vyhoví všem požadavkům kvalitní vodní zahrádky. Pro tento účel rozhodně není vhodné používat stavební fólie, nýbrž ty z trvale elastického PVC. Jsou neprůhledné a odolné vůči slunečnímu záření i teplotním výkyvům. Pro vodní rostliny je taková fólie ideální i proto, že neuvolňuje žádné škodlivé látky.

Autor: Hornbach

Fólii v jezírku je také nutné ochránit proti špičatým předmětům, například kamenům, které na ni mohou kvůli tlaku vody působit. „Často stačí na dně jezírka udusat dostatečně silnou vrstvu písku, která fólii zespodu ochrání před různými předměty, které se ještě mohou v zemině nacházet. Pokud ale nemáte k dispozici písek, můžete použít Geotextilii, která se pokládá pod rybniční fólii a chrání ji tak proti kamenům a kořenům. Geotextilie je zvláště odolná díky nekonečným vláknům,“ říká Daniel Brychta, specialista oddělení Zahrady společnosti Hornbach.

Autor: Hornbach

Napuštění a osazení jezírka rostlinami

Dno jezírka zakryjte vrstvou jemného štěrku a napusťte vodu do jeho nejhlubší části, aby se zde fólie postupně usadila, a posléze se můžete pustit do fáze zkrášlování. Vyberte vhodná místa a na ně umístěte vodní rostliny vložené do košíků nebo květináčů s otvory. Poté lze jezírko již zcela naplnit vodou. Je ale třeba počítat s tím, že fólie se bude ještě několik dnů přizpůsobovat tvarům dna, než se definitivně usadí.

Autor: Hornbach

Vyplatí se věnovat pozornost i okrajům fólie, především kvůli estetickým účinkům, ale i kvůli kapilárnímu úniku vody do země přes její okraj. K zakrytí výborně poslouží oblázky a převislé rostliny. Mezi osvědčené metody proti úniku vody z jezírka patří vhodné rozložení kamenů či využití bažiny s rostlinami na břehu. U okrajů pak jako přirozený přechod poslouží travnatá plocha.

Autor: Hornbach

Důležitým faktorem u jezírka je i jeho zkrášlení rostlinami. Ty navíc působí nejen estetickým dojmem, ale v případě chovu ryb v jezírku zajišťují i okysličování vody. Vhodná doba pro sázení vodních rostlin je na jaře. Využít lze například šáchor, prvosenky, lekníny, růžkatce či kosatce. Rostliny je však třeba rozlišit podle toho, zda jsou vhodné na břeh, do vody či do bažiny. Jejich výběr neváhejte konzultovat s odborníky v oddělení Zahrady v projektových marketech Hornbach.

Autor: Hornbach

Přidejte se k nám na Facebooku – www.facebook.com/HornbachCZ