Špatně naceněný rozpočet

Základem každé rekonstrukce by měl být pečlivě zhotovení finanční rozpočet a projekt, podle kterého by se měly práce řídit. Při sestavování finanční kalkulace si především spočítejte, kolik stojí materiál, doprava, likvidace odpadu a také samotné práce. A do nákladů započítejte opravdu vše, od maličkostí jakou jsou kryty na zásuvky, až po peníze na obklady. Je vhodné počítat s rezervou ve výši 10 – 15%. Náklady se v době rekonstrukce totiž mohou zvětšovat.

Šetření na materiálech

Jistě… dají se sehnat i kvalitní materiály za skvělé ceny, ale nebude si nalhávat, že je lehké je sehnat. Pokud máte rozpočet napjatější, právě zde byste šetřit neměli. Právě kvalitní materiály vám prodlouží životnost vaší rekonstrukce! Komplikace mohou nastat zvláště ve chvíli, kdy například použijete střešní krytinu od určitého výrobce a kotvicí systémy od jiného prodejce. Pokud použijete jednu část od jiné firmy, nemusí splňovat slibované vlastnosti. Stále hledáte způsob, jak ušetřit? Zkuste využít například materiál ze zbouraných staveb a po nábytku se porozhlédněte v bazarech.

Autor: Shutterstock

Všechno si děláte sami

Pokud nejste přímo „od fochu“, zamyslete se nad tím, zda jste trochu nepřecenili své síly. Práce svépomocí sice ušetří nemalé peníze, ale jestliže neoplýváte manuální zručností, určitě počítejte s tím, že nápravy chyb stojí více, než práce od profesionála, který ji zvládne hned na první pokus. Nepouštějte se tedy do odborných prací, nebo si k nim přizvěte někoho, kdo s nimi má již zkušenosti a v případě nouze vám poradí a pomůže.

Praktičnost na prvním místě!

Rekonstruovaný prostor by měl být přizpůsoben potřebám a počtu obyvatel v domě. Neřiďte se módními výstřelky, především funkčnost a pohodlné užívání prostor je důležité! Trendy věci, jako jsou barevné zdi či netradiční nábytek, se mohou rychle okoukat. Volte nadčasový a jednoduchý design, který budete moci lehce pozměnit různými doplňky!

Jak NEvytopit sousedy…

Pokud rekonstruujete koupelnu, určitě byste měli dbát na sladění průtoku sprchy a odpadu. Právě tato chyba patří mezi ty nejčastější. Novodobé rozměrnější sprchové hlavice, takzvané „tropické deště“, mají větší přítok než je standardní odpad v našich koupelnách. Při sprchování se vám tedy může snadno stát, že se voda ocitne na podlaze. A jaké to má následky? Zbytečné plýtvání energie kvůli vytírání a v horším případě nebezpečné uklouznutí či vytopení sousedů.

Rekonstrukce celého objektu je dlouhá a náročná práce. Jestliže nemáte zkušenosti, přizvěte si ke spolupráci odborníka a stavebního dozorce, kteří zajistí plynulý pohyb všech prací.