Na zavlažování zahrady je potřeba se soustředit celou sezónu, tedy zhruba od začátku května až do poloviny září, a to s frekvencí ideálně 3 až 4 dny. Důležité je zálivku provádět ve večerních hodinách a brzy ráno, aby se rostliny vlivem silného slunečního záření nespálily,“ říká Daniel Brychta, odborník z oddělení Zahrada projektového marketu Hornbach.

Řada for-q nabízí hned několik rozprašovacích nástavců na vodní hadici, ze kterých si vybere opravdu každý. Z těch „ručních“ zde najdete krátkou a dlouhou spršku. Krátká je vhodná například k zavlažování trávníků, dlouhá je pak velmi šikovná při zalévání květin a špatně dostupných míst.

Autor: Hornbach

Abychom nemuseli čas neustále hlídat, je ideální použít zavlažovací systémy a postřikovače for-q, které v sobě mají zabudované počítače. Výhodou automatických systémů je zejména úspora vody, protože se nastaví přímé cílení na rostliny, a tak se neplýtvá. Dále tyto zavlažovače udržují rostliny zdravé díky rovnoměrné a pravidelné zálivce,“ dodává Daniel Brychta, z oddělení Zahrada v Hornbachu. Jejich instalace je přitom velice snadná.

Základem je precizní plánování

Před samotnou instalací závlahovacích systémů je důležité plánování. Vytvořte si náčrt pozemku, ve kterém označte plochy, jež potřebují pravidelnou zálivku. Označte také zdroj vody a elektřiny. Tento plán doneste do Hornbachu, kde vám odborníci poradí, jaký vhodný systém zvolit právě pro váš projekt.

Jakmile máte vybráno, je důležité systém správně nainstalovat. Podle plánu vyznačíme v zahradě, například provázkem, plochy, které se budou zavlažovat, poté umístíme na trávník zavlažovače v rozestupech dle náčrtu od odborníka. Následně vykopeme podél vyznačených míst příkopy o hloubce 20 cm, pro převodku až 25 cm. Pro mrazuvzdornou pokládku prosím použijte drenážní ventil. Za tímto účelem na vašem zavlažovacím zařízení vyhledejte nejhlubší místo a tam ventil zabudujte. Pro zlepšení odtoku vody prosím použijte takzvanou “štěrkovou drenáž”. Tip: Pro následné opětovné využití drnů z nich prosím odrolte zeminu. Zeminu poté nasypte dočasně na fólii.

Dále instalujeme rozvody. Položte PE trubku směrem od vodovodního kohoutu podél svého značení. Před zkrácením na požadovanou délku uhlaďte hadici. Pomocí nůžek nebo pilou zkraťte trubku na příslušnou délku a uhlaďte ji pomocí pilníku. Tip: Zatěžkejte si PE trubku kameny, abyste měli jistotu rovné čáry. Poté připojte spojky dle situačního plánu pro váš trávník. Zajistěte, aby se do trubek nedostala žádná zemina. Potrubní vedení připojte ke kohoutu nebo spínacímu časovači.

Tip: Při vytváření plánu dbejte na to, abyste mezi vodovodním kohoutem a začátkem rozvodů nainstalovali ohebné spojení. To poté usnadní “zimní upevnění”. Abyste měli naprostou jistotu, můžete systém zbavit přebytků vody také pomocí kompresoru. Poté je nutné propláchnout. Před propláchnutím odšroubujte hlavice zavlažovačů i s filtry a rozvody ručně propláchněte, aby se vymyly případné nečistoty. Nyní našroubujte zavlažovače na spojky, a úhel zavlažování nastavte tak, aby se dosáhlo zavlažování požadované plochy. Návod k nastavení zavlažovačů naleznete v návodu k obsluze.

Nyní máme vše připraveno a můžeme zahájit zkušební provoz a ujistit se, že nám systém všude těsní. Jakmile máme vše zkontrolováno, zahrabeme příkopy, pevně udusáme a místa výkopů zavlažíme, aby tráva mohla rychle zapustit kořeny.

Privátní řada ForQ

Společnost Hornbach počátkem jara 2015 představila nový název vlastních zahradnických výrobků, které nabízí v celé síti projektových marketů v České republice i v zahraničí. Zákazníci tak místo původní série TorQ budou nyní v obchodech kupovat řadu for-q (for quality), která představuje kvalitní produkty ze zahrady za výhodné cenyŘada je rozdělena barevností štítků, zelená znamená běžné zahradnické nářadí bez elektroniky, oranžová označuje profesionální neelektrické zahradnické náčiní, pod světlejší modrou pak najdete zavlažovací systémy a pod tmavší modrou elektronické zavlažovací systémy.

Přidejte se k nám na Facebooku – www.facebook.com/HornbachCZ


Fotogalerie
5 fotografií