Založte si zahradu na vlastním balkoně
 
Předpěstování kvalitních sazeniček trvá přibližně sedm týdnů. Máte-li strach, že se semínka neuchytí, sáhněte po sazenicích. Sazenice shánějte nejlépe v oddělení zahrady ve specializovaných projektových marketech Hornbach. Zde například najdete široký sortiment kvalitních rostlinných semen a sazenic značky FloraSelf.
 

1.      Koupě správných semínek
 
Vždy nakupujte čerstvá semínka a nepoužívat ta, která vám zbyla z předešlých sezón.  Často se totiž stává, že starší osení nevzejde. Co dál kontrolovat při koupi semen? Na balení by měl být vždy uveden název odrůdy, trvanlivost, počet semen a jejich hmotnost v gramech, případně záruka ujmutí. Praktické jsou také informace o doporučeném výsevu a způsobu pěstování.

Autor: Hornbach

 
2.      Výběr nádob na pěstování
 
Když se rozhodnete pro vlastní zahrádku, je důležité vybrat správné nádoby na pěstování. Pro balkónové zahradničení jsou nejvhodnější lehčí nádoby. Sazeničky můžete také vysít do rašelinových květináčů. Jejich výhoda je, že při přesazování vkládáme sazeničky rovnou do květináče a tím předejdeme šoku, který by rostliny mohly prodělat a vyvarujeme se porušení kořínků mladých sazenic. Skvělou alternativou jsou též bio kartony.

 
3.      Rozhodující je i místo
 
Na úspěšné klíčení je zásadní i teplota. Ta by se měla pohybovat kolem 25 stupňů Celsia. Nádoby s vysetým osivem můžete na prvních pár umístit do nejteplejší místnosti ve vašem bytě. Truhlíky nedávejte na okenní parapety, teploty v noci stále klesají a to by rajčatům neprospělo. Pokud chcete docílit optimální teploty a vlhkosti, vyzkoušejte mini skleník, který můžete pohodlně umístit na jakýkoli balkon. Ve chvíli, kdy se objeví první zelené rostlinky, přendejte nádoby na místo s dostatečným přístupem světla.

Autor: Hornbach

 
4.      Začněte otužovat
 
Dostatečně velké sazenice nezapomeňte přesadit do prostornějších květináčů anebo do nádob s otvorem na dně. Rostliny zasaďte dostatečně hluboko, ideálně až po první lístky. Rajčatům dopřejte dostatek světla a teplotu okolo 17 stupni Celsia. Koncem dubna začněte sazenice otužovat a půlce května je již můžete vysadit venku.

Autor: Hornbach

 
Užitečné tipy na téma zahrada a pěstování můžete čerpat na www.hornbach.cz/navody.