Nepodceňujte přípravu

Hustý, zdravý travní koberec svědčí každé zahradě. Březen a duben jsou nejvhodnější měsíce pro založení nového trávníku. Aby byla vaše práce úspěšná, nebojte se použít zahradní kultivátor, který odstraní kameny a zbytky kořenů. V dalším kroku pak zapracujte hnojiva a přípravky pro zkvalitnění a vyživení půdy, která je po zimě vysílená. Zkypřením půdy se otevřou její spodní vrstvy a voda se bude lépe vsakovat. Hráběmi odstraňte výraznější nerovnosti a nechte půdu 2 – 3 týdny odpočívat. Ta znovu zhutní a nebude docházet k propadání povrchu. Během této klidové fáze se může začít klíčit plevel. Pečlivě jej pár dní před zasetím odstraňte a aplikujte přípravek pro zkvalitnění půdy a hnojivo. Srovnejte a zpevněte půdu pomocí nášlapných prken nebo zahradního válce.

Tip odborníka: Před výsevem promíchejte travní směs rukou, aby budoucí trávník získal homogenní vzhled.

Začněte sít

Abyste dosáhli hustého a odolného trávníku, rovnoměrně vysejte 20 – 25 g směsi na 1 m2. V případě ručního setí můžete použít o něco více osiva. Použitím sypacího vozíku dosáhnete pravidelnějších výsledků, pokud osivo rozložíte ve dvou etapách do kříže. Také jej lze smíchat s pískem a vysévat pomocí sypacího vozíku. Poté zatlačte semena do země nášlapnými prkny nebo zahradním válcem. To udržuje semínka vlhká, urychluje je­jich klíčení, chrání je před odvátím a zabraňuje ptákům, aby je vyzobávali.

Tip odborníka: Použitím zahradního válce vytvoříte rovnoměrný povrch.

Nezapomeňte na zavlažování

Nově vysetý trávník udržujte rovnoměrně vlhký zejména během prvních 3 – 4 týdnů. Při zalévání držte proud vody směrem nahoru, aby se voda rovnoměrně snášela shora dolů. Výhodou tohoto postupu je, že se travní semeno výrazně neodplavuje a voda se ještě může ve vzduchu mírně ohřát. V zalévání pokračujte i poté, kdy již osivo vyklíčilo. Pro travní plochy o velikosti 100 m2 a více se vyplatí použít zavlažovač. Jakmile se vytvoří hustý koberec, je váš trávník soběstačný. Za běžného letního počasí stačí zhruba 10 – 15 litrů vody na m2.

Více informací naleznete na www.hornbach.cz/forq