Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Jak založit zahradní jezírko

/
  • (Hornbach)
    26. dubna 2017 ● 12:35

    Jezírko přinese do vaší zahrady něco zvláštního. Mnoho malých i větších živočichů zde najde svůj domov, budou se tu koupat ptáci a vy si v klidu přečtete knihu či se zaposloucháte do žabích koncertů a tichého šplouchání vody.

  • 1.

    1. krok

    Autor: Hornbach

    Určete si polohu jezírka a jeho obrys vyznačte pomocí provázku, hadice nebo písku. Současně si naplánujte také různé zóny jezírka (bažina do 10 cm, mělká voda 20-40 cm a hluboká voda 60-150 cm). Spád mezi zónami by neměl být větší než 30°, jelikož by se mohl štěrk a koše s rostlinami sesunout. Nemusíte zakládat žádné terasy, jednotlivé přechody mohou být pozvolné a plynulé.

  • 2.

    2. krok

    Autor: Hornbach

    Jámu pro jezírko kopejte zvenku dovnitř, ale musí být celkově o 20-25 cm hlubší než bude pozdější hladina vody. Vymodelujte při tom různé hloubkové zóny a vytvořte kolem okraje jezírka příkop o hloubce 15 cm jako bariéru proti kapilární vzlínavosti.

  • 3.

    3. krok

    Autor: Hornbach

    Zvlášť důležité je, aby vnější okraje jezírka ležely přesně v rovině. Pro kontrolu rovnosti položte napříč přes jezírko srovnávací lať. Její polohu pak ověřte pomocí vodováhy. Tento postup opakujte několikrát na různých místech. V případě šikmého okraje jezírko příslušným způsobem upravte. Na jednom vybraném místě můžete okraj trochu snížit, aby mohla vody při velkém dešti řízeně odtékat.

  • 4.

    4. krok

    Autor: Hornbach

    Po odstranění všech kamenů, zbytků kořenů a jiných špičatých předmětů pokryjte jámu vrstvou písku o síle 10 cm a pevně ji upěchujte. Pak vyložte jámu netkanou textilií. Písek a netkaná textilie ochrání rybníčkovou fólii před poškozením a zabrání tak pozdějšímu úniku vody.

  • 5.

    5. krok

    Autor: Hornbach

    Rozprostřete rybníčkovou fólii a přetáhněte ji přes koryto jezírka. Měla by přesahovat přes jámu asi o 50 cm. Snažte se ji položit s co nejmenším množstvím skladů. Pár skladů není překážkou, jelikož mohou sloužit jako úkryt malým živočichům. S fólii pracujte nejlépe za teplého počasí, neboť bude poddajnější.

  • 6.

    6. krok

    Autor: Hornbach

    Na dno nasypte tenkou vrstvu písku nebo štěrku a opatrně ji zalévejte vodou, dokud se nenaplní hloubková zóna. Nyní můžete začít se sázením vodních rostlin. Použijete-li chlórovanou vodu z vodovodu, musíte ji nechat v jezírku před sázením rostlin minimálně jeden týden odstát.

  • 7.

    7. krok

    Autor: Hornbach

    Nyní můžete začít vysazovat do jezírka rostliny. Podle typu zóny použijte koše nebo speciální tašky, které se naplní rostlinami a upevní pomocí háků do země pod okrajem jezírka. Dno jezírka a rostlinné zóny můžete upravit použitím kořenů, oblázků či jiným způsobem. Pokud výzdoba a rostlinstvo nyní odpovídá vašim představám, můžete jezírko kompletně naplnit vodou. Fólie potřebuje ještě několik dnů, aby se definitivně přizpůsobila tvaru koryta.

  • 8.

    8. krok

    Autor: Hornbach

    Montáž čerpadla: Instalace rybničního čerpadla v zahradním jezírku je běžná záležitost. Čerpadlo však nestavte přímo na dno, protože by mohly nasáté kaly narušit jeho plynulý provoz. Podložte ho nejlépe cihlou.

  • 9.

    9. krok

    Autor: Hornbach

    Pro umístění čerpadla mimo jezírka je používá takzvaná čerpací jáma. Čerpadlo musí být uloženo pod úrovní hladiny vody. Sací a tlakovou hadici spojte s čerpadlem a zaveďte je do jezírka. Tento způsob umožňuje pohodlnou údržbu čerpadla. Přechod hadic do vody můžete zakrýt kameny.

  • 10.

    10. krok

    Autor: Hornbach

    Okraj jezírka dostatečně zpevněte, abyste zabránili jeho stržení, při vstupu na břeh. K tomu se hodí obrubníky, dlažební kostky nebo silné dřevěné plaňky. Zpevněný okraj musí zasahovat hlouběji pod vlastní okraj jezírka, aby mohla voda kontrolovaně přetékat. Spád nesměrujte ke sklepnímu okénku ani na sousedův pozemek – hrozí nebezpečí zaplavení! Voda může přetékat i přes okraj jezírka tak, že stoupne mezi fóliovými sklady a podél rostlin (knotový či kapilární efekt). Pro zabránění tomuto jevu vytvořte bariéru proti vzlínavosti. Okraj fólie svisle zvedněte a odřízněte ho kousek nad zemí. Horní okraj fólie musí přesahovat nejvyšší možnou hladinu vody!

  • 11.

    11. krok

    Autor: Hornbach

    U jiné varianty bariéry kapilární vzlínavosti se přesahující rybníčková fólie nezahrabává do země, ale vyvádí se na povrch s přesahem 3 cm nad okraj břehu. Na toto místo pak vyložte malé kameny nebo použijte zahrabané kameny pro zpevnění břehu zároveň jako bariéru vzlínavosti.

  • 12.

    12. krok

    Autor: Hornbach

    Při dotváření podoby jezírka a výběru rostlin či dekorace se můžete zcela řídit svým vkusem.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

TN.cztn.cz

Dnešní horoskopy