Připravte váš bazén na příchod jara!

Upozornění: Nalakované plochy dosáhnou své koncové tvrdosti a tím také své plné zatížitelnosti po době schnutí 28 dnů.

 1. krok: Vyprázdnění bazénu
Kompletně vypusťte vodu z vašeho bazénu, aby bylo možné odstranit také vápenné usazeniny a zažrané nečistoty. Jedině tak budou mít čistící přípravky ten správný účinek a budou moci vytvářet základ pro hygienicky bezvadnou péči o vodu. Pozor: To neplatí pro bazény, které jsou zapuštěné v zemi. U těch musí být zajištěna jejich stabilita.

2. krok: Hloubkové čištění
Pro čištění stěn a dna bazénu použijte přípravek pro hloubkové čištění. Jedná se o kyselé čistící přípravky, které působí proti vápenným usazeninám a krustám. Nenapadají plasty, neměly by se nicméně používat na materiály citlivé na kyseliny jako například na mramor nebo bazénové armatury. Přípravek pro hloubkové čištění naneste podle stupně znečištění zředěný v poměru 1:3 až 1:10 s vodou a plochy dobře vydrhněte. Po 5 až 10 minutách působení ještě jednou vydrhněte a důkladně omyjte.

Kartáč na čištění bazénu

 

Upozornění:

  • Použijte houbu či měkký kartáč na fólie.
  • Čistící přípravek neosušujte, pouze ho nechejte působit.

3. krok: Odstranění zažraných nečistot na okraji bazénu
Saze a mastnoty, které se usadily z vodní hladiny na okraji bazénu, odstraníte zcela jednoduše pomocí čistících přípravků na bazénové okraje. Tyto zásadité čistící přípravky odstraňují saze, mastnoty i zbytky po kosmetických přípravcích. Čistící přípravky na bazénové okraje můžete dát na houbu v koncentrovaném či vodou zředěném stavu. Utřete předem navlhčený okraj s nečistotami a nechejte přípravek trochu působit. Poté ihned omyjte čistou vodou. U zažraných skvrn tento proces jednoduše zopakujte.

4. krok: Vypláchnutí
Aby se z vašeho bazénu při napouštění nové vody nestala pěnová lázeň, měli byste ho po vyčištění důkladně vypláchnout. Důležité je také, abyste pro čištění bazénu použili pouze za tímto účelem určené prostředky a žádné čistící přípravky pro domácnosti, jelikož ty mohou výrazně omezovat účinnost výrobků na úpravu vody.

Upozornění: Pro nové naplnění bazénu zkontrolujte filtrační zařízení, a pokud to bude nutné, vyměňte filtrační písek. Až bude bazén kompletně naplněný novou vodou, bude následovat hloubková dezinfekce vody nebo první zkušební chlórování.

Bazénová filtrace - písková

Po několika málo dnech pokračujte pravidelnou péčí o vodu jako obvykle:

  • Zkontrolujte, zda běží pravidelně oběhové zařízení a filtry jsou čisté.
  • 1 x týdně vyčistěte písek zpětným propláchnutím.
  • U každého kroku údržby dbejte vždy na tu správnou hodnotu pH. Tu kontrolujte 1 x týdně.
  • Pravidelně odstraňujte listí a hrubé nečistoty pomocí keserů a vysavačů dna.

 Více šikovných rad můžete najít na www.hornbach.cz