Gril by neměl chybět na žádné zahradě. Jak ale vybrat ten nejlepší, když možností je bezpočet. Výrobci grilů obecně řadí grily do tří základních kategorií, lišících se od sebe zdrojem energie – přístroje na dřevěné uhlí, elektrické či plynové.

Nejpopulárnější jsou grily na dřevěné uhlí. Jejich obliba je nejspíš daná nezaměnitelnou vůní, která provází přípravu pokrmů, a chutí, kterou při ní suroviny získávají. Dalším plusem grilů na dřevěné uhlí je i přijatelná pořizovací cena a jejich snadná montáž a skladování. Tyto grily jsou k dostání ve všech velikostech.

Elektrické grily potřebují v dosahu zdroj elektrické energie. Jejich ovládání je více než snadné. Díky krátké době rozehřátí stačí gril jen zapnout a během několika okamžiků se můžete pustit do práce. Elektrické grily se dají použít i na sídlištích a balkonech – nevytváří totiž žádný kouř, který by mohl obtěžovat sousedy.

Stále širší uplatnění nacházejí také grily plynové. Jejich pořizovací cena je sice vyšší, ale pokud je porovnáme s grily na dřevěné uhlí, je plyn mnohem rychlejší a méně náročný na roztopení, snadnou regulaci a údržbu teploty. Zdroj tepla poskytují hořáky připojené k lahvi s propan-butanem. Při jejich používání nevzniká popílek. Teplotu můžete jednoduše sledovat na integrovaném teploměru.

Výběr velikosti záleží na tom, pro kolik lidí nejčastěji grilujete. Vezměte v potaz i to, jak často budete chtít gril používat. Pokud grilujete několikrát týdně, určitě se vám vyplatí dbát na kvalitu, která zajišťuje dlouhou životnost. Samotná příprava pokrmů by měla být co nejohleduplnější k použitým potravinám a našemu zdraví. Zamezte přepalování a hoření tuku z masa. Mezi nejpopulárnější a nejprodávanější patří grily Tenneker. Najdete je na www.hornbach.cz stejně jako spoustu návodů, jak správně grilovat.