Aby dřevo v interiéru či exteriéru dobře sloužilo i vypadalo, je potřeba se o něj dobře starat. I sebelepší povrchová úprava je časově omezená a musí se obnovit. Ať už si pro povrchovou úpravu dřeva vyberete lazuru, vosk či vodou ředitelný lak nebo barvu, musíte natíraný povrch nejprve připravit. To platí jak pro úpravy dřeva nového, tak pro obnovování starých nátěrů. Povrch musí být očištěný a suchý. Na neočištěné dřevo by nátěr přilnul nerovnoměrně. Ze dřeva je potřeba odstranit i veškerou mastnotu, jinak by na něj vodou ředitelné nátěry nepřilnuly.

Povrch je potřeba obrousit dohladka, tmelem vyspravit poškození a očistit. Tmelem vyspravené díry nechte pořádně zatvrdnout, aby nedošlo k jeho propadnutí. Pokud se tak přeci jen stane, proveďte korekci další vrstvou tmelu a až poté jej finálně zabruste. Před aplikací ochranného nátěru případně důkladně odstraňte starou barvu a přesvědčte se o tom, že je dřevo suché. Nyní je podklad připravený na první aplikaci finální povrchové úpravy.

Mezi jednotlivými vrstvami nátěru je potřeba nechat barvu či lazuru zaschnout, případně zlehka přebrousit. Například silnovrstvá lazura Hornbach je zaschlá již po 6 hodinách. Přebroušením zlepšíte přilnavost jednotlivých vrstev a současně tím i odstraníte povrchové vady. Nátěry nikdy neprovádějte na přímém slunci!

Natíráme pomocí lakovacího válečku nebo štětcem. Přírodní vlas volíme pro laky s rozpouštědly a umělý pro akrylátové laky.

Výběr mezi přípravky ředitelnými vodou na olejové nebo rozpouštědlové bázi byste měli přizpůsobit tomu, jaké nároky na trvanlivost a odolnost daného předmětu či nábytku budete mít. Krycí barva vytváří silnější vrstvu a zakrývá kresbu dřeva. Lazura zvýrazní její krásu. Ve venkovních podmínkách lazura vzdoruje povětrnostním vlivům až  7 let. Míchací centrum Hornbach míchá nepřeberné množství odstínů jak nátěrů na dřevo, tak lazur. Dřevěné materiály v exteriéru také nezapomeňte chránit před hnilobou vhodnými impregnačními přípravky, jako je například olej na dřevo Hornbach, prodloužíte tak jejich životnost. Proti provlhnutí pomůže speciální pryskyřice, která je elastická, neprůhledná a odolává povětrnostním vlivům.

Více informací naleznete na www.hornbach.cz