Osázení správnými rostlinami

Vaši zahradu byste měli osázet rostlinami podle bezprostředního okolí. Například v suchých oblastech se nedoporučuje vysazovat rostliny s velkou spotřebou vody.

Správná voda

Co takhle promyslet připojení zavlažovacího zařízení na nádrž s dešťovou vodou? Oproti vodě kohoutkové totiž neobsahuje chlor a při používání nedochází k zasolování půdy. Tato varianta je nejen levná, ale hlavně šetrná k přírodě.

Skladování dešťové vody

Sud na uchovávání dešťové vody

Na skladování zachycené dešťové vody se používají speciální barely a sudy. Dešťová voda by měla být uskladněna na chladném místě a neměla by být vystavena přímému slunečnímu záření. V nabídce najdete sudy na dešťovou vodu plastové s víkem i bez víka nebo sudy s kohoutem.

Správná doba

Zavlažujte ve večerních hodinách, v noci a brzo ráno. Voda se tak hned nevypaří a pronikne do hloubky. Hlavním obdobím zavlažování je začátek května až polovina září a zavlažovat by se mělo každé tři až čtyři dny.

Správné množství

Po zavlažení byste měli půdu nejprve prozkoušet. Měla by být nasáklá vodou do hloubky cca 20 cm. A nezapomeňte, že nově vysazené rostliny potřebují více vody.

Tip: Voda, která nepronikne do zeminy, ale pokropí jen rostliny, se hned vypaří. Je tedy důležité zavlažovat co nejblíže k půdě.

Výběr správné hadice

Vysoce kvalitní zahradní hadice jsou vyrobeny z několika vrstev. Díky tomu jsou pevné, do určité míry odolné proti mrazu a dobře ohebné. Hadice vyrobené z vláknem vyztuženého plastu jsou sice levnější, ale mají tendenci se lámat. Lehce ohýbat se začnou až když je venkovní teplota nad deseti stupni. Lepší je tak vybírat hadici z gumy i přesto, že je těžší a dražší. Výhodou je, že se neláme a je tvárná.
Hadice se odlišují také svou odolností vůči tlaku. Tato hodnota je uvedena na obalu a běžně se pohybuje kolem 20 barů při 20 °C.

  • Uskladnění hadice

Skladování hadice
Zahradní hadici byste měli skladovat nejlépe ve svinutém stavu tak, aby se nemohla zlomit. Existuje několik variant držáků na stěnu a hadicových bubnů, na které lze hadici navinout.

  • Vodící prvek pro hadici

Vodící prvek
Dalším praktickým pomocníkem pro zavlažování je vodící prvek. Ten zabraňuje tomu, abyste hadici při pohybu po zahradě vláčeli skrze záhony.

Hadice se vám zlomila?
Nevyhazujte ji. Opravíte jí lusknutím prstu. Poškozené místo odřízněte a nové konce jednoduše spojte opravkou. Hotovo, trávník můžete kropit dál.

Správný tlak vody

Před připojením hadice s několika zadešťovači k vodovodnímu kohoutu musíte vědět, jak vysoká je průtoková hodnota (hodnota spotřeby) vodovodního kohoutku. Dá se to lehce zjistit! Postavte pod kohoutek desetilitrovou nádobu a pusťte vodu naplno. Jak dlouho trvalo než se nádoba naplnila? Tak získáte hodnotu počtu litrů za sekundu. 
Na 25 metrů připojeného vedení je nutné ještě připočíst sekundu navíc. Tuto hodnotu musíte přepočítat podle výrobce. (někteří uvádějí průtokovou hodnotu zadešťovačů v litrech za sekundu). Důležité je, aby všechny zadešťovače, které jsou připojeny k jednomu vedení, dohromady nepřekročily průtokovou hodnotu vodovodního kohoutu.

  • Zahradní tip

Tip pro zahradníky:
Nerozmazlujte své rostliny víc než je zdrávo. Zavlažujte je až v okamžiku, kdy to bude teprve nutné, přibližně na začátku léta. Jinak by pak měly v horkých dnech zvýšenou spotřebu vody. Velmi mnoho druhů rostlin tímto můžete trénovat, aby horká léta lépe ustály.