Stříhání je pro živý plot důležité kvůli estetické stránce, ale i proto, aby houstnul. „Sestřih“ byste měli provádět jednou či dvakrát do roka, a to na konci jara a na konci léta, v mezidobí jej můžete upravovat, kdykoli si o to bude říkat.

Na zastřihávání osamocených přerostlých větví či údržbu malého kousku plotu budete potřebovat mechanické zahradnické nůžky na živé ploty (např. nůžky na živý plot for_q), které mají delší rukojeti i čepele. Pro odstraňování případných silnějších kmínků rostlin v plotě pak poslouží zahradní pilka (např. zahradní pilka for_q 240 mm).

VEMTE NA TO TECHNIKU

Častěji ale užijete výkonnější pomocníky. Nabízejí se plotové nůžky, a to benzinové, elektrické a akumulátorové. Benzinové se hodí pro rozsáhlé plochy živých plotů. „Nabízejí vysoký výkon, na oplátku vyžadují péči v podobě starosti o motor, doplňování benzinu a oleje,“ říká Daniel Brychta z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach. Bývají také těžší a ovšem hlučnější. Nižší hmotnost i nároky na údržbu mají nůžky elektrické. U nich je však omezení v podobě nutnosti přívodu elektrické energie.

BEZ BENZÍNU, BEZ KABELU

Trendem posledních let je ale zahradní technika na akumulátorový pohon, oblíbená díky své výkonnosti, ergonomice a snadné manipulaci. Aku přístroje se vyznačují přednostmi všech předchozích, a ještě zaručí maximální volnost při zastřihávání – jsou lehčí než přístroje benzínové a není třeba manipulovat s kabelem jako u přístrojů elektrických.

NA JEDNU BATERII

Současný sortiment aku-přístrojů navíc nabízí možnost kompatibility nabíjecích systémů: stačí jedna baterie, kterou lze využít pro různé zahradní pomocníky stejné značky – pro plotové nůžky, ale také pro strunovou či klasickou sekačku, křovinořez atp. Moderní baterie, s nimiž tyto stroje pracují, jsou rychle nabité, vydrží pracovat dlouho a mají vysokou životnost. Hornbach nabízí řadu přístrojů for_q, která disponuje takovým kompatibilním akumulátorem využitelným pro různé zahradní pomocníky této značky.

S nejvhodnější volbou právě pro váš živý plot vám rádi poradí odborníci v oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach.