Zavlažovací systém můžete řídit ručně – otočíte kohoutkem a zalévá se. Větší variabilitu a užitnou hodnotu nabízejí časovače (hodiny), na kterých intervaly i délku zavlažovacích cyklů nastavíte. Maximální „efekt“ pak přinesou plně automatizované systémy. Jejich základem je zavlažovací počítač. Jednotlivým zavlažovacím kanálům jsou předřazeny ventily, jež se otevírají a zavírají v závislosti na impulsech, které počítač vysílá. Závlaha je pak rozvedena do kapačů, rozprašovacích trysek, zadešťovačů a zavlažovačů, a to podle nastavených scénářů či pokynů měřicích zařízení a senzorů, a to i ve vaší nepřítomnosti. Sofistikované systémy jsou navíc kompatibilní i se smartphony, tablety či osobními počítači a lze je ovládat i přes internet.

ODLOŽÍ ZALÉVÁNÍ

Nejen předem nastavené scénáře, které lze přizpůsobit podle ročního období, dnů v týdnu nebo denní doby, ale i spolupráce s různými měřicími zařízeními a čidly, jimiž lze zavlažovací systém vybavit, zajišťuje, že zahrada opravdu dostane tolik vláhy, kolik potřebuje. Např. zavlažovací počítač for_q lze i dodatečně propojit s dešťovým čidlem nebo čidlem vlhkosti půdy. Zavlažování se díky těmto zařízením po dešti odloží – nezalévá se zbytečně, a naopak uspíší, chybí-li vláha u kořínků rostlin, kde je nejnutnější.

I PODLE STÁŘÍ ROSTLIN

Činnost zavlažovacího systému může být automaticky řízena ještě sofistikovaněji, podle tzv. evapotranspirace, což je celkový výpar půdy. „Počítač pravidelně měří pomocí čidel stupeň vypařování tekutiny z rostlin, teplotu a vlhkost vzduchu, sluneční záření, množství srážek. Z toho vypočítává množství vody, které rostliny potřebují. Zohledňuje i stáří rostlin a druh, složení půdy a další údaje,“ vysvětluje Daniel Brychta z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach.

POD ZEMÍ I NAD NÍ

Zavlažovací systém můžete skrýt pod povrchem trávníku, což je estetičtější, nebo ho vést nad zemí. Pokud jde o jednotlivá rozstřikovací zařízení, nabízejí se různé rozstřikovací trysky, zadešťovače, kapače. Např. zadešťovače jsou vybavené malými tryskami poskytujícími paprsky vody. Při své činnosti se otáčejí nebo kmitají, takže celá zahrada je rovnoměrně zadešťována. Zavlažování kapkovou metodou naproti tomu zavlažuje cíleně v blízkosti kořenů, a je tak vhodné pro oblasti mimo trávníky, ale i třeba pro truhlíky na balkoně, keře či skleníky. Vysoce kvalitní komponenty, z nichž sestavíte zavlažovací systém na míru své zahradě, nabízí značka for_q.

Rady, tipy a návody na zavlažování najdete na www.hornbach.cz