POŘÁDNÁ PILA

Pilu budete v první řadě vybírat podle pohonu. Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých typů? Benzínové pily jsou nezávislé na zdroji energie a nabízejí skvělý výkon i mnoho uživatelsky příjemných vlastností. Např. řetězová pila Hitachi CS40EA, kterou koupíte v Hornbachu, je vybavená moderním motorem Pure Fire se sníženými emisemi škodlivin a funkcí PRIMER pro snadné startování bez dřiny. Benzinové pily nicméně vyžadují nutnost doplňování a skladování benzínu i náročnější údržbu.

V dosahu zdroje elektrické energie lze využít pily elektrické. Panuje tu sice omezení elektrickým kabelem, ale výhodou je tichý chod a snadná údržba. Na přípravu většího množství palivového dřeva ale příliš vhodné nejsou.

AKU PROGRAM

Oblibě se těší akumulátorové výrobky včetně řetězových pil. Nabízejí tichý provoz a snadnou obsluhu, a to bez omezení v pohybu, dále nízkou úroveň vibrací i hmotnost. V nabídce Hornbachu najdete aku řetězovou pilu for_q FQ-AKS 4030, jejíž baterii lze využít do veškerého aku nářadí for_q od nůžek na živý plot přes sekačku na trávu až po fukar na listí. Aku přístroje jsou nenáročné na údržbu, šetří životní prostředí a jsou lehčí než porovnatelné benzínové přístroje při stejném výkonu.

Pilu vybírejte nejen podle pohonu, typu motoru, výkonu, ale třeba také podle délky lišty. Jaká pila je ideální právě pro vaše potřeby, vám poradí v projektových marketech Hornbach.

SE ŠTÍPAČEM TO PŮJDE LÉPE

Na velkou fůru dřeva nechoďte se sekerou, vezměte si na pomoc štípač. Vybírejte podle tlaku, jaký je schopný přístroj vyvinout. Tento parametr rozhoduje, jak dlouhá, silná a tvrdá polena budete moci štípat. Menší štípací tlak – kolem 5 tun – nabízejí horizontální štípače, na které se špalky pokládají „naležato“. Vhodné jsou pro příležitostné zpracování dřeva v menším množství, zpracují polena o průměru až 25 cm a délce do cca 50 cm. Vertikální štípače jsou pak určeny pro zpracovávání většího objemu dřeva a větších špalků. Hornbach nabízí oba typy přístrojů, pro náročné např. vertikální hydraulický štípač dřeva HL 1010 s tlakem 10 tun, který si snadno poradí i s tvrdšími typy dřeva a s poleny v délce až 137 cm. 

RUČNÍ ŠTÍPÁNÍ

Není sekera jako sekera. Na občasné štípání malého množství a malých kusů dřeva se hodí sekera menší, univerzální. Sekera štípací, vhodná na štípání špalků a přípravu dřeva na zátop, má dlouhé topůrko a širokou čepel. Také dlouhá, ale s užší čepelí, je sekera pro univerzálnější práce na zahradě – štípání dřeva i odvětvování kmenů. Nejen při přípravě dřeva dobře poslouží např. sekera for_q 1600g, kterou pořídíte v Hornbachu nebo na www.hornbach.cz.

NECHTE HO PROSCHNOUT

Dřevo na topení v krbu nebo krbových kamnech by mělo být řádně proschlé. Měkké dřevo by mělo prosychat jeden rok, tvrdé až dva roky. Vlhké dřevo špatně hoří a vytváří víc kouře, než je schopen odvést komín. Důsledkem je zanesené ohniště, znečištěné žáruvzdorné sklo i komín.

Fotogalerie
3 fotografie