1. Vyberte správný LED pásek, mj. podle toho, zda bude použit v suchých prostorách, zda má být voděodolný nebo dokonce vodotěsný.

K instalaci není třeba speciální nářadí. Postačí obyčejné nůžky a šroubovák
Autor: Shutterstock

2. Zvolte vhodnou svítivost. Pro dekorativní osvětlení polic nebo nasvětlení schodiště stačí svítivost od 4,8 do 12 W, pro pracovní plochu např. v kuchyni je dobré vybrat svítivost vyšší (18 W – 30 W).

3. Vyberte vhodný zdroj. Většina LED pásků je určena pro stejnosměrné napětí 12 V, ale mohou být i pro 24 nebo 230 V. Nutné je vybrat zdroje se stabilizovaným výstupem. V exteriéru nebo v koupelně volte napájecí zdroje voděodolné, v ostatních místnostech poslouží i zdroje s nižším krytím.

4. Zdroj musí mít odpovídající výkon, který si snadno spočítáte. U pásku je údaj o příkonu na 1 metr pásku. Stačí vynásobit délku LED pásku v metrech uvedeným číslem. Výsledek je příkon potřebný pro celý pásek, přičemž výkon zdroje měl být alespoň o 10% vyšší.

LED pásek Bleil RGB IP 65 5 m
Autor: Hornbach

5. Upravte délku pásku podle potřeby. Lze jej přestřihnout běžnými nůžkami, ale jen na místech, která jsou naznačena čarou nebo i symbolem nůžek a jsou zde označeny póly +/-. Délka modulů, po nichž lze pásek krátit, bývá od cca 3 do 10 cm.

6. K nalepení na místo určení stačí oddělit krycí pásku a LED pásek nalepit na připravený povrch, který musí být čistý, suchý, hladký a zbavený mastnoty.

7. Pásek lze nalepit na hliníkový profil, který zajistí lepší chlazení pásku a tím i delší životnost. Doporučuje se to v každém případě u pásků s vyšší svítivostí.

8. Pro připojení ke zdroji slouží měděné pájecí plošky, na které je možné připájet vodiče, napojení lze ale provést i prostřednictvím speciálních konektorů bez nutnosti pájení.