Zahrádkářská sezóna je bohužel poslední roky bohatá i na měkkýše. Jediné řešení, jak se jich zbavit na delší čas, je kombinace více metod.

SLIMÁCI

Drží se mimo přímé slunce. Slimáci se nejčastěji schovávají na tmavých a vlhkých místech. Zpravidla vylézají v noci nebo ve dne, když je zataženo. Živí se listy rostlin. Nejčastěji škodí sazenicím. Že máte na zahradě nezvané hosty, poznáte podle stop po slizu.

Prevence: Před výsadbou je třeba zem rozdrobit najemno a uhladit hráběmi. Škvíry v půdě jsou totiž ideálními místy na skrýš vajíček plžů! Mladé rostlinky polévejte po jedné, řádky a trávníky zalévejte jen ráno a ve větších časových odstupech.

Sběr: Ranní svítání a večerní stmívání jsou ideální dobou pro sbírání těchto malých škůdců. Pod volně loženým dřevem nebo pod květináči budete ve sběru úspěšná i přes den. Většina slimáků se skryje v zemi nebo pod rostlinami.

Důležité: Mrtvé slimáky nenechávejte ležet v řádcích, jinak přilákáte zbytek jejich příbuzenstva. Protislimákové oplocení: V zeleninových zahradách se velice osvědčily bariéry z pozinkovaného plechu vysoké 25-30 cm, nebo hustě protkané pletivo s ohnutou horní hranou. Plůtek by měl vyčnívat ze země aspoň do výšky 10 cm.

Pozor: Slimáci používají převislé rostliny jako můstek.

Rozestavění pastí: Tato metoda je úspěšná pouze v prostoru ohrazeném plůtkem proti slimákům, a při jejich včasném sběru. Největší množství sesbíraných slimáků umožňují následující pasti: smíchejte 50 g suché kočičí potravy s 200 g pšeničné zeminy, zalijte vodou a nechte napučet. Směs vyklopte v hromádkách na zem. V žádném případě nedávejte pivové pasti: jen málo slimáků se na pivo chytí! Většina si nejdříve pochutná na pivu a potom si smlsnou na zelenině.

Zkazíte jim chuť: Namísto jiřin pěstujte raději hledík, letničky a trvalky. Protože ty slimákům nechutnají. Malí "slizouni" mají rádi mladé výhonky, proto včas chraňte ohrožené rostliny přípravkem proti slimákům.

Správné použití přípravků: Včasným použitím přípravků proti slimákům můžete zabránit nepříjemnému zamoření zahrádky měkkýši. Ale pozor na dávkování! Za neškodný přírodě se považuje ortofosforečnan železitý. Metaldehyd způsobuje vyschnutí slimáků, ale robustnější druhy budou po požití tohoto jedu jen trochu oslabené. Methiocarb je nervový jed, proto ho nepoužívejte ve větším množství.

DŮLEŽITÉ:

* Posbírat v noci slimáky a připravit na zahradu prkna jako pasti, pod které se ukryjí.

* Zalít zeminu výtažkem z pelyňku.

* Nejčastějším a nejpoužívanějším prostředkem proti slimákům je sůl.

* Vyvarujte se otrávených nástrah, mohla byste uškodit domácím mazlíčkům.