Proč je pěstování jahod tak populární? Hlavní důvody jsou tři: vynikající chuť a vůně, různé možnosti zpracování a obsah organismu prospěšných látek. Včetně vitaminů, kyseliny citronové, jablečné, vinné, fosforečné, vápníku, draslíku, jodu, sodíku, železa a dalších.

Jahodník po sklizni potřebuje péči

Co dělat po sběru posledních plodů? Nejprve odstraňte těžko rozložitelný podkladový materiál, například různé límce, podložky nebo dřevitou vlnu, které zabraňovaly zrajícím plodům ležet na zemině. Ušlapanou půdu mezi řádky nakypřete, jahodníky vyplejte, přihnojte a při suchém počasí rostliny především zalijte. Všechny uvedené zákroky podporují regeneraci jahodníků a vývin nových sazenic.

Dále je třeba odstranit šlahouny z porostu, aby nedocházelo ke zbytečnému zahušťování, zvlášť pokud jste rostliny pěstovali na černé netkané textilii – zde stejně nemají šanci zakořenit. K odstraňování šlahounů použijte nůžky, odtrhávání není vhodné; kromě poranění kořenového krčku můžete snadno odtrhnout i celé části mateční rostliny.

Jak na bílou nebo fialovou skvrnitost?

Při napadení listů houbovou skvrnitostí, nejčastěji bílou nebo fialovou, se vyplatí sežnout listy srpem, nebo kosou, u celého trsu. Sežnutí listů doporučujeme hned po sklizni a pak postříkejte jahodníky ochrannými prostředky, porosty přihnojte a vydatně zavlažujte, aby se do zimy vytvořilo co nejvíce nových listů schopných přezimování. Listy jsou totiž nejpřirozenější ochranou rostlin a především jejich srdéček před vymrznutím.

Staré a napadené listy samozřejmě spalte. Až do prvních mrazíků udržujte porosty čisté, bez plevelů, a kypré. Před příchodem sněhové nadílky se osvědčuje rozhodit mezi rostliny kompost, protože nakypřený pozemek je chrání před mrazivými větry, sníh se tu lépe zachycuje a vytváří tak přirozenou pokrývku.

Plánujete novou sadbu?

Přibližně po 3 až 4 letech je třeba jahodníky vyměnit. S výsadbou nových počítejte v srpnu až září; právě v této době je sadba vyvinutá, s dobrým kořenovým systémem a schopností rychlého zakořenění, případně jahodníky vysaďte příští jaro.

Fotogalerie
8 fotografií