Pro předpěstování se hodí nejlépe ploché misky. Jen velká semena, jako například lichořeřišnice, hrachor nebo skočec, můžete vysévat jednotlivě, případně po několika do malých květináčků a sadbovačů.

Myslete na množství i centimetry

Používejte speciální výsevní substrát, který je poměrnějemný, bez hnojiv. Před výsevem urovnejte povrch prkénkem a zeminu mírně stiskněte. Nechte si však okraj na zalévání, široký asi 1 cm. Hodně drobná semena (hledíky, astry, macešky) rozsypte na povrch stejnoměrně, ne však příliš hustě. A větší semena (cínie, jiřinky, afrikány) vysévejte na vzdálenost asi 1 až 2 cm od sebe. Lépe je vysít vždy o něco více, než kolik rostlin budete potřebovat. Velká a větší semena jemně zasypte zeminou, drobounké osivo nechte na povrchu. Po výsevu substrát důkladně provlhčete, zakryjte víkem, sklem nebo fólií a nechte při pokojové teplotě klíčit, nejlépe u okna.

POZOR: Substrát nesmípřeschnout ani odolávat přímému slunci.

Fotogalerie
14 fotografií

Slunce, vzduch a voda

Další možnost pro předpěstování nabízejí rašelinové bobtnající tablety neboli jiffy, které se po důkladném prolití vodou zvětší na asi šestinásobek své výšky. Rašelinové jiffy slouží pro výsev jednoho semínka. Rostlinky zůstávají v jiffu po celou dobu počátečního vývoje a ve vhodnou dobu se vysazují bez předchozího přesazení přímo na místo. Jakmile semínka začnou klíčit, odstraňte víko, nebo ho podložte, aby se k rostlinkám dostal vzduch. Až zcela vzejdou, víko nepoužívejte, misky ovšem ponechte Výběr substrátu na světle, substrát nesmí vyschnout, ani ho nepřelévejte. Objevil se první pravý lístek? Pak je čas na pikýrování. Rostlinky rozsaďte do květináčků, nebo do misek na vzdálenost 4 až 5 cm od sebe.

Aksamitník a všelicha

Z mnoha druhů balkonovek se budeme věnovat dvěma zástupcům.

Aksamitník (Tagetes): Zahrnuje rozsáhlý sortiment afrikánů, které se liší výškou i barevnou škálou – některé mají jednobarevné květy, jiné dvoubarevné a další žíhané. Oblíbené jsou odrůdy Fiesta, Valencia, Oranžový paprsek a z novějších pak odrůdy skupiny Boy, Hero, Antiqua, Bonanza (novinkou je například Bonanza Bolero F1). Vytvářejí středně velké plné květy o průměru asi 5 cm. Aksamitníky jsou nenáročné na pěstování. Vysévejte je v březnu až dubnu, klíčí při teplotě 18 ºC. Předpěstování trvá 2 měsíce, na venkovní stanoviště je vysaďte koncem května. Snesou i horší půdní podmínky, sucho, plné slunce i přelití. Rostliny nakvétají od června až do zámrazu.

Všelicha (Brachycome iberydifolia): Nabízí nádhernou barvu květů, od modrofi alové po blankytně modrou až růžovou, nebo i bílou. Variabilní je i střed květu, bývá žlutý, oranžový, případně černý. Jemně vonící květy lákají hmyz, především včely. Výsevy v truhlíčku dejte k oknu, posléze rostliny přepíchejte a v květnu vysaďte. Rovněž péče o všelichy je jednoduchá, vadí pouze trvalé přemokření kořenů. Nejkrásnější všelichy najdete v sérii Bravo, která nabízí několik barevných možností.

Výběr substrátu

Zemina určená pro balkonovky pěstované v nádobách by měla zadržovat vodu, postupně ji odevzdávat rostlinám a přebytečnou nechat odtéct. Ale to není všechno.

Vyberte vhodný substrát
Autor: profimedia.cz, www.shutterstock.com, Ludmila Dušková, SEMO

■ Vhodný substrát musí zůstat kyprý a přitom poskytovat kořenům dobré růstové podmínky. A také částečně vyrovnávat extrémní kolísání vlhkosti a teplot, nejméně po období jednoho léta. Z uvedených podmínek vyplývá, že zahradní zemina, odebraná na záhonu, není pro výsevy a následnou výsadbu vhodná.

■ Nejčastěji využívaný substrát pro balkonové rostliny se skládá ze směsi rašeliny, jílovitých minerálů, hnojiv, kompostové zeminy, případně dalších přídatných látek, které stabilizují kvalitu celé směsi. Ideální je i s minerálním hnojivem, postupně se uvolňujícím po dobu prvních 6 týdnů po výsadbě.

■ Většina běžně pěstovaných druhů vyžaduje pH substrátu mírně kyselé, tedy v rozmezí 6,5 až 6,8. Půdu kyselou s pH 6 až 6,5 potřebují kapradiny (Aspidiaceae), africké fi alky (Saintpaulia) a rostliny s původem v deštných pralesech. Silně kyselou půdu, pod pH 6, chtějí pouze pokojové azalky (Rhododendron), hortenzie (Hydrangea) a orchideje (Orchidaceae).