V dubnu sejeme první zeleninu. V květnu už se začíná rozhodovat, jak se nám naše péče vyplatila a jaká bude v létě a na podzim úroda. A v červnu už konečně sklízíme plody své pilné práce.

 

Duben

1. Je čas na rajčata

Vysévejte je do kontejneru o průměru 10 cm asi 15 semen do hloubky 5 mm. Půda musí být lehká, nejlépe s podílem rašeliny. V pokojové teplotě rajčata vyklíčí do deseti dnů. Pak je pěstujte v menších kontejnerech už jednotlivě.

Přesaďte pokojové rostliny
Autor: Archív

2. Chytejte dešťovku

Vyvalte sudy na vodu a postavte je pod okapy. Ovšem předem z nich vyberte loňské listí. Dešťovka je měkká voda, tedy ideální hlavně pro zalévání pokojových květin, kanadských borůvek a rododendronů.

3. Zasejte první zeleninu

Vysejte na záhonky semena mrkve, petržele, černého kořene, ředkviček, cibule, póru, špenátu, hrášku. V dubnu přišel čas také na cibulky jarního česneku a cibule ze sazečky. Na zahrádku vysazujte předpěstovanou sadbu různých salátů, kedluben, zelí, květáku, kapusty hlávkové i růžičkové, kadeřávku.

4. Pohnojte zahrádku

Okrasné keře, trvalky, zeleninové záhony i drobné ovoce pohnojte nejpozději v průběhu dubna dobře rozloženým kompostem.

5. Dejte si pozor na plže

Zkontrolujte na svém pozemku výskyt slimáků a hlemýžďů, dokážou způsobit pohromu. Nejjistější je každodenní ranní sbírání plžů a také prodávané návnady v granulích, které je otráví.

6. Dejte na záhonky kopr a petržel

V dubnu je pravý čas pro výsev naťové zeleniny. Do řádků nejméně 15 cm od sebe vysévejte hlavně kopr a kadeřavou petržel. Tyto druhy rostou delší dobu. Snesou dočasně i ranní mrazíky.

7. Vysaďte některé letničky

Mezi letničkami najdete některé druhy, které můžete na jaře vysévat přímo na místo, například měsíček, okrasný laskavec, letní cypřišek, jednoletou ostrožku a nepopínavý svlačec. Pro tyto letničky vyberte nezaplevelené místo s kvalitní půdou.

8. Zasejte okurky, tykve a melouny

Ke konci dubna semínka zasaďte do kontejnerů s lehčí půdou a podílem rašeliny a nechte je v pokojové teplotě. U tykví a melounů dáváme do nádoby do hloubky asi jeden centimetr jen jedno až dvě semena.

9. Pěstujte fazole

Se sáčkem keříčkových bezvláknitých fazolí můžete zahrádku obcházet už od konce dubna do konce června a užitečně zaplnit každou volnou plochu, která by snad zbyla. Sklízí se pak zelené lusky až do mrazů.

Květen

10. Jednoťte přebytečné rostliny

Při vysévání semen pamatujte na to, že buď nevyroste nic, nebo vzejde neskutečné množství semenáčů. Vzácnější rostliny přepíchejte jinam. Obyčejně však jednoťte a přebytečné rostlinky vyhoďte. Tak zabráníte boji o prostor, světlo i vláhu a zbývající rostliny narostou. Jednotit musíte na záhoncích rostlinky mrkve, petržele, pastináku, černého kořene, ředkvičky, cibule, póru, špenátu, ale i třeba máku a mangoldu či řepy.

11. Otužujte letničky

Pokud jste květinky měli vytápěných pokojích, začněte na ně přes den za teplého počasí otevírat okna, ale nedávejte je hned ven. Pak přesaďte letničky ven, ale opatřete jim ještě kryt z netkané textilie.

12. Vytrhávejte plevel

Nastal čas odplevelování, abyste si ušetřili později boj s pralesem plevelu. Likvidujte ho pravidelně jednou týdně. Když se plevele v květnu nezbavíte, později hluboko zakoření.

13. Sklízíte první zeleninu

Květen je už také měsícem sklizně. Sklízíte první ranou mrkev, letošní kopr, špenát, ředkvičky, jarní saláty, chřest, rychlené kedlubny.

14. Nesnažte se vymýtit kopřivy

Jsou totiž v přiměřeném množství užitečné. Vedle čisticích čajů a nálevů na zkvalitnění vlasů můžete také vylouhovaný roztok z kopřiv použít jako hnojivou zálivku. Rostliny po této zálivce dobře prospívají. Kopřivy louhujte ve větší nádobě nebo několika nádobách (10 až 15 litrů) dva týdny, každý den zamíchejte. Po dvou týdnech roztok, který už neobsahuje pěnu, můžete použít k zálivce. Nejlépe je roztok zředit, jeden díl kopřivového roztoku a dva až tři díly vody.

15. Chraňte třešně

Na konci května napadá plody třešní vrtule třešňová. Ta ničí pracně vypěstovanou úrodu červivostí. Strom můžete ochránit, pokud na něj připevníte vodorovně přilepené žluté, lepem natřené desky. A když už je pozdě, můžete použít proti vrtuli třešňové insekticid například Kalypso 480 SC.

16. Vysazujte ven rajčata

V polovině května konečně vysazujte ven sazenice rajčat. Pěstují se převážně tyčkové odrůdy. Rajčata vysazujte 50 cm od sebe k předem zatlučeným tyčkám, jejichž výška je cca 150 cm – 200 cm. Rajčata vysazujte šikmo k tyčkám a hlouběji, než rostla, lépe zakoření.

17. Vysejte okurky, cukety a tykve

Tento měsíc přichází řada na cukety, okurky nakládačky, polní salátovky, plazivé tykve a keříčkovitě rostoucí cukety a patisony. V teplejších polohách je můžete přímo vysít na venkovní záhon, nebo sáhnout po předpěstovaných sazenicích. Odborníci doporučují předpěstované rostliny, budete mít větší sklizeň a předejdete plísni okurkové i padlí u tykví.

18. Vsaďte na textilii

Další tip pro výsev okurek je mulčovací textilie. Vystříhejte do ní otvory pro budoucí vzešlé rostliny a uvidíte, jak dobře se okurkám povede. Díky textilii nebudete mít na záhoně plevel, zabrání výparu vody a pohltí sluneční paprsky a zeminu prohřeje.

19. Zkuste roubované okurky

Můžete také vyzkoušet u okurek pěstování roubovaných rostlin, které se občas prodávají. Podnož tvoří tykev fíkolistá. Tato rostlina velmi bujně plazivě roste. Okurky na ni naroubované jsou odolnější proti houbovým chorobám. Také plodů je víc.

20. Bojujte proti mšicím

Když nastane teplé a suché počasí, začínají nalétávat mšice. V boji proti tomuto hmyzu přistupujte opravdu, až když se vyskytne, a upřednostňujte insekticidy, které nehubí jejich predátory slunéčka sedmitečná. Můžete použít přípravek Pirimor, až pak Zolone a Sumithion.

Červen

21. Denně zalévejte

Pravidelně kontrolujte, jestli rostliny není třeba zalít. Zavěšené koše a malé nádoby potřebují zálivku denně.

A v červnu už konečně sklízíme plody své pilné práce.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM, Michal Protivanský, BACKALDRIN

22. Kontrolujte jabloně

Kontrolujte, jestli je nenapadla vlnatka krvavá, je asi 2 milimetry dlouhá, rezavě až červeně hnědá, pokrytá voskovými bílými výpotky. Zabírá na ni roztok mýdlové vody a alkoholu, nebo insekticidy například Mospilan 20 SP, Pirimor 25 WG.

23. Pozor na obaleče

Proti dalšímu škůdci ovocného stromu, obaleči jablečnému, který způsobuje červivost jablek, ochranu provádějte podle náletu motýlů obaleče jablečného na feromonový lapák. Dalším velkým nepřítelem nových výhonů jabloní je padlí. Poznáte ho velice jednoduše, podle toho, že listy vypadají jako pomoučněné. Můžete použít chemické přípravky Beaton 25 WP, Karathane LC, Kumulus WG.

24. Ošetřete růže

Může se u nich vyskytnout jedna z nejrozšířenějších chorob padlí, šedý povlak pokrývá hlavně lodyhy s listy, ale někdy také květní stopky a poupata. Květy růží se pak špatně rozvíjejí. Choroba více napadá odrůdy s měkkými světle zelenými listy, zatímco růže s listy kožovitými a temněji zelenými jsou podstatně odolnější. Předejít této nemoci můžete volbou odolnějších odrůd růží, můžete také použít dostupné fungicidů Bayleton 25 WP, Biool, Fundazol 50 WP, Rubigan 12 EC.

25. Podložte jahody

Plody jahod je dobré různými materiály podkládat. Jakmile se objeví nezralé či zralé plesnivé jahody, nikdy je nenechávejte na rostlinách. Ale naopak je hned pečlivě otrhejte a zlikvidujte je vyhozením do popelnice. Hlavně za deštivého počasí je třeba pravidelně sklízet každý druhý či třetí den. Delší intervaly plíseň jen podporují.

Odborný konzultant přílohy RNDr. Jiří Žlebčík z Dendrologické zahrady v Průhonicích