Co všechno bych měl před prvním letošním sekáním zkontrolovat u elektrické sekačky?
Zdeněk Petrásek, Plzeň
U strojů s elektrickým motorem je to velmi jednoduché. Stačí jen zkontrolovat nůž. V případě že je tupý, nebo nějak mechanicky poškozený, je potřeba ho znovu nechat nabrousit. Pozornost bychom měli věnovat také přívodnímu kabelu, který by měl být neporušený. Pokud je jakýmkoliv způsobem poškozený, je bezpečnější ho nechat vyměnit v autorizovaném servisu.

Na podzim jsem měl jiné starosti, tak jsem sekačku nijak nečistil a rovnou ji zaparkoval do garáže. Jak to teď můžu napravit?
Petr Vyškovský, Cheb
Pokud už se vám stalo, že jste před zimou neměl dost času a sekačka putovala  rovnou do kůlny či garáže tak jak byla, tedy i se zbytky zaschlé staré trávy, je potřeba jí teď věnovat trochu péče. V zásadě platí, že veškerou zahradní techniku, ať už je poháněna elektrickým nebo benzinovým motorem , jako jsou například rotační sekačky, motorové kosy, zahradní traktory, bubnové sekačky, strunové sekačky, vertikutátory, plotové nůžky nebo  kultivátory  bychom měli důkladně očistit od všech zbytků suché trávy, hlíny a prachu. Šroubové spoje a podobná místa je dobré promáznout vazelínou. Plastové části lze ošetřit jakýmkoliv ochranným přípravkem na plasty, které jsou k dostání prakticky všude. Třeba ve spreji je znají asi všichni automobilisté.

Jak poznám, kdy mám v sekačce vyměnit olej?
Jan, Vodrážka, Pardubice
Kontrola oleje je první krok, který musíte při přípravě na sezonu udělat. Nejdříve s pomocí měrky zjistíme jeho skutečné množství a pokud je ho málo, dolijeme. Nejčastěji se v sekačkách používá olej minerální. Důležitá je i vizuální kontrola kvality. Obecně platí , že čím tmavší, tedy „vyjetější“ je, tím rychleji bychom ho měli vyměnit za nový. Kromě barvy bychom ovšem měli sledovat i množství odpracovaných hodin a zajistit výměnu, kdy je to s ohledem na jejich počet doporučeno výrobcem.

Zajímalo by mě, jak je to s benzínem v nádrží, když vím,  že bude sekačka delší dobu stát. Slyšel jsem, že nejlepší je vyjet  ho až do dna, aby nedocházelo ke kondenzaci vody.
Martin Procházka, Brno
Pokud necháte například přes zimu poloprázdnou nádrž, můžete být zjara nepříjemně překvapení, protože stroj dost možná nenastartuje. Benzín do sebe totiž může během zimní odstávky natáhnout vodu. Někdo vám možná doporučí, že je nejlepší vyjet celou nádrž až na dno, aby se kondenzace vody do pohonné hmoty vyloučila. Já ze své zkušenosti radím postup opačný, tedy doplnit nádrž až po okraj. Až ji uzavřete, nebude už pro srážení vody prostor. Zamezit tím můžete i případné korozi v nádrži, která by následně mohla zbytečně zanášet palivový filtr.

Je potřeba každý rok vyměňovat vzduchový filtr?
Jan Novotný, Luhačovice
Záleží na tom, jak často byl stroj používán. Pokud bude vzduchový filtr příliš zanesený, je třeba ho vyměnit. Nánosy nečistot totiž brání přístupu vzduchu do motoru, který má příliš bohatou směs, vyšší spotřebu paliva a více se opotřebovává.

Jak často je třeba u sekačky kontrolovat svíčky?
David Toufar, Praha
Svíčky je potřeba kontrolovat a případně i čistit a měnit během sezony pravidelně. Před začátkem nové je potřeba svíčku vyndat a podívat se na kontakty. Když je zanesená jen mírně, vezmeme si na pomoc drátěný kartáč a důkladně ji očistíme. V opačném případě svíčku raději vyměňte za novou. Zbytečně při tom neexperimentujte a raději si  ve specializované prodejně na zahradní techniku kupte kompletní sadu pro pravidelnou údržbu. Kromě nové svíčky v ní najdete i vhodný olej a vzduchový filtr.

Jak mohu zkontrolovat nůž u sekačky?

Jiří Zálešák, Chomutov
Jen s ostrým vyváženým nožem bude sekačka pracovat jak má. Nejprve nůž demontujeme a   ověříme zda není zdeformovaný nebo nadměrně opotřebený. V takovém případě je neodkladná jeho výměna. Když je tupý, je třeba ho přebrousit a vyvážit. Někteří zruční kutilové si nůž po očištění od zbytků trávy a ukotvení vůči pevné podložce brousí svépomocí například úhlovou nebo stojanovou bruskou. Tato práce ovšem není právě bezpečná a nemáte jistotu, jak dobře nůž nabrousíte a následně vyvážíte. Nezkušeným lidem bych tento postup nedoporučil, protože stroj s takovým nožem špatně seká a nepříjemně kmitá. Vzniklé vibrace se mohou přenášet do motoru sekačky, a tak výrazně snižovat jeho životnost. Vhodnější je svěřit broušení nože odborníkům, kteří ho zkontrolují i v rotačním režimu, precizně vyváží a pečlivě namontují zpět do sekačky. V průměru by se nůž, samozřejmě v závislosti na četnosti sekání a velikosti pozemku, měl brousit dvakrát za sezonu.

Cvičně jsem zkoušel jezdit se sekačkou a mám pocit, že mi začala prokluzovat kola.
Pavel Vedral, Cheb
Pokud k takové situaci dojde,  je třeba zkontrolovat klínový řemen, který kola pohání. Je docela možné, že je opotřebený nebo nesprávně napnutý.

Loni jsem si pořídil sekačku s pojezdem a potřeboval bych poradit, jak zkontrolovat lanovody.
Michal Lounský, Klatovy
Kontrole a případnému nastavení lanovodů pojezdu se určitě vyplatí věnovat pozornost. Pojezd by měl zabírat zhruba uprostřed záběru madla. Správně nastavenou  pozicí se vyvarujete možnému stálému provozu motoru s prokluzující spojkou, který by mohl mít za následek její zbytečné a nadměrné opotřebování.