K provzdušnění trávníku se nejčastěji používají jednoúčelové stroje, zvané vertikutátory. Říká se jim tak proto, že na rozdíl od rotační sekačky mají svisle uložené ocelové nože. Právě ty dokážou „vyčesat“ trávní plsť. Tvoří ji zbytky posekané nebo odumřelé trávy, mechy a nejrůznější plevel. Pokud tuto plsť nebudete pravidelně odstraňovat, vytvoří časem neprodyšnou vrstvu a trávník doslova udusí, protože zabraňuje přístupu živin a vláhy ke kořínkům pažitu. Ocelové nože vertikutátoru trávník nejen zbaví plsti, ale navíc přesekají trávní výběžky. Tím se podpoří tvorba nových výhonků a trávník se pěkně zahustí.

Vertikutace trávníku
Autor: archiv

Pro výběr vertikutátoru je rozhodující plocha

Pokud potřebujete provzdušnit trávník jenom třeba na předzahrádce, budou vám stačit ruční mechanické vertikutační hrábě. Když ale budete muset ošetřovat větší plochu, pak už se vyplatí pořídit si některý z modelů vertikutátorů s elektrickým pohonem. Dbejte ale na to, abyste zvolili stroj, který bude svým výkonem odpovídat velikosti plochy trávníku.
Pro plochy větší, než 800 m2, nebo tam, kde nemáte snadný přístup ke zdroji elektřiny, je dobrou volbou vertikutátor s benzínovým motorem.

CENY: ruční vertikutační hrábě od 1 535 Kč, elektrické vertikutátory od 5 096 Kč, vertikutátory s benzinovým motorem od 17 661 Kč (ceny Mountfield)

Nebojte se, trávník se vám odmění

Až budete s vertikutací hotovi, asi budete mít pocit, že jste trávník spíše zničili, než mu pomohli. Ale nemusíte mít obavy. Zvlášť, když mu ještě pomůžete vhodným trávním hnojivem a dosejete regeneračním osivem, budete za pár dní mile překvapení, jak se vám trávník za vaši péči odmění svou svěží zelení a hustotou.

Jak na to

- Než začnete s vertikutací, zkraťe trávník sekačkou  na 3 – 4 cm.
- Na rovné zpevněné ploše nastavte nože tak, aby se půdy pouze            dotýkaly. POZOR, motor musí být vypnutý!
-Odborníci doporučují hloubku vertikutace maximálně do 2 – 3 mm. Při větší hloubce by se mohl poničit spojitý trávní drn.
- Pokud je trávník promočený, raději ho neošetřujte a vyčkejte 2-3 dny po posledním dešti.

Ocelové nože z trávníku vyčešou trávní plsť a současně ho provzdušní.
Autor: Mountfield

Ocelové nože z trávníku vyčešou trávní plsť a současně ho provzdušní.