O odpověď jsme požádali Jacquese Akkeara z firmy Bakker Holland CZ: Durman (Brugmansia) je vytrvalá keřovitá rostlina. Okouzlí vás především nádhernými květy od jara do podzimu. jejich velikosti nemůže konkurovat téměř žádná jiná rostlina. Neuvěřitelná je také vůně, rozmanitost barev a tvarů. V létě se mu daří v prostorném kořenáči na balkoně i terase, ideální je slunné místo nebo polostín (právě v polostínu pokvete déle). Nezapomeňte však, že durmany jsou jedovaté. Umístěte je tedy tak, aby k nim nemohly děti ani domácí zvířata.

Zásadou správného pěstování je substrát bohatý na živiny a pravidelné hnojení. K přípravě substrátu postačí běžná zemina pro balkonové rostliny obohacená například granulovaným kravským hnojem. Po celou sezonu pak rostlinu alespoň jednou týdně přihnojujte a hlavně ji pravidelně zalévejte. Ale pozor, k nejčastější chybě začátečníků patří přelévání – neustálé přemokřování kořenový systém velmi zatěžuje.

Durmany také napadá několik druhů škůdců, například třásněnky, molice nebo svilušky. Napadené rostliny ošetříte vhodným postřikem (velmi účinné je třeba Pireco). Za horkých dnů rostlinu občas osprchujte, což poslouží i jako prevence proti sviluškám. Durmany nejlépe přezimují na světlém a chladném místě, například v garáži nebo hale. Ideální teplota pro přezimování je 8 až 10 °C, zálivku omezte na minimum. Po zimě rostlinu vyjměte z kořenáče a sestřihněte kořínky. Řez, kterým odstraníte všechny příliš dlouhé, tenké a neživé větve, provádějte v polovině května.