Ani v relativně chladnějších dnech se nemusíte příjemného koupání zříkat. Můžete si totiž teplo „nachytat“ prostřednictvím solárního ohřevu vody nebo tepelného čerpadla. A to v podstatě zadarmo. Jak je to možné?

Sluníčko dodá teplo zadarmo

Nejjednodušší cestou, jak mít vodu v bazénu teplejší až o 6 °C, je pořídit si solární panely. Lze je použít pro každý bazén, vybavený výkonnou pískovou filtrací. Stačí je k ní připojit a sluníčko už obstará všechno za vás a navíc zadarmo. Panely pohlcují tepelnou energii slunečního záření pomocí tisíců malých trubiček, kterými proudí studená voda. Ta je do nich vháněná z bazénu čerpadlem filtrace. V miniaturních trubičkách se voda ohřívá a teplá se vrací do bazénu.

Solární panel
Autor: Mountfield

Jak velký panel zvolit?

Záleží na tom, jak velký bazén máte. Do objemu 20 m³ vám stačí panel o ploše 3,6 m², do 30 m³ se doporučuje panel o ploše 5,4 m². Pokud máte bazén větší, nebo bydlíte v chladnější oblasti, můžete pomocí trubic spojit více panelů dohromady. Solární panely se dají pořídit v cenách od 6 980 korun.

Kam solární panel umístit?

Je třeba ho dát tam, kam na něj bude sluníčko nepřetržitě svítit minimálně 6 hodin denně. Můžete ho například umístit na šikmou střechu domu. Pokud takovou možnost nemáte, lze koupit speciální stojany, které se k panelům prodávají. Orientujte je na jih nebo jihozápad.

Solární panely nedávejte příliš blízko k bazénu. Po jejich konstrukci by se mohly vyšplhat děti i domácí zvířata a spadnout do vody. Pamatujte také na provoz kolem panelů a nedávejte je tam, kde budete například sekat trávu. Mohli byste je přitom poškodit odlétajícími kamínky nebo klacíky.

Nejlepší tipy na super bazény!

Nejlepší tipy na super bazény!

Plánujete na letošní rok pořízení nového venkovního bazénu a ještě nevíte, který to bude?  Pokud se ve svém chcete koupat od prvních teplých dní, máte…celý článek

Je čas připravit bazén ke koupání!

Je čas připravit bazén ke koupání!

Kdo má na zahradě bazén tak ví, že přišel čas připravit ho ke koupání. Nebojte se, není to nic složitého, jen je třeba vědět, jak na to.celý článek

A co když sluníčko nesvítí?

Pokud chcete mít jistotu, že se budete moci koupat v příjemně teplé vodě i ve dnech, kdy je sluníčko za mraky, pak je dobrou volbou tepelné čerpadlo. Pracuje vlastně na obráceném principu ledničky. Ventilátor žene vzduch přes výparník, teplonosná kapalina je následně kompresorem stlačena a ve výměníku odevzdá teplo vodě. Zatímco příkon tepelného čerpadla je 1,2 kilowatt, do vody odevzdá výkon přes pět kilowatt. Přes osmdesát procent tepelné energie tak získáváte zadarmo.

Tepelné čerpadlo
Autor: Mountfield
Jistou nevýhodou teplených čerpadel byla donedávna jejich poměrně vysoká pořizovací cena. Někteří výrobci však jdou s dobou a vyvinuli speciální čerpadla, určená právě pro ohřev bazénové vody. Navíc jejich ceny dále stlačila tvrdá konkurence na trhu, takže nyní se dá tepelné čerpadlo pořídit už za 19 995 korun.

Nezapomeňte také na solární plachtu!

Ohřev vody solárním panelem nebo tepelným čerpadlem je vhodné doplnit použitím solární plachty. Ta se dává na hladinu vody v době, kdy se nekoupete a také večer. Když svítí sluníčko, umí solární plachta násobit jeho záření, v noci potom zabraňuje úniku tepla z vody. Ceny se pohybují od 1 358 Kč (kruh o průměru 3,8 m) do 2 995 Kč (ovál 9,1 m x 4,6 m).