Kde se jim bude dařit? Vyberte jim slunné polohy na záhřevných hlinitopísčitých půdách, ale pozor – rajčata by se neměla pěstovat po lilkovitých rostlinách, tedy po bramborách, paprikách, lilku, a především sama po sobě.

Mezi zahrádkáři převažuje obliba pěstování tyčkových odrůd nad keříčkovými. Pro tyčková rajčata se používá výhradně předpěstovaná sadba, optimálně 20 až 25 cm vysoké sazenice s květenstvím na prvním vijanu.

Fotogalerie
3 fotografie

V létě k rajčatům nepřidávejte hnůj!

Ven se rajčata sázejí nejčastěji ke konci května – kořenový bal by se neměl dostat hlouběji než 10 cm, protože v době výsadby není zem ještě dostatečně vyhřátá. Rostlinu vysazujte šikmo tak, že ještě asi 10 až 15 cm lodyhy zahrnete zeminou. Rajčata výborně snášejí statková hnojiva, ale v době vegetace použijte výživu určenou pro plodovou zeleninu. K rostlinám během léta nepřidávejte hnůj!

Aby všechny plody dozrály…

V období růstu u rostlin pravidelně vyštipujte boční výhony a hlavní výhon vyvazujte k opěrné konstrukci. Po dosažení šestého vijanu rajče zaštípněte za listem, který se nachází nad tímto vijanem; díky tomu dozrají všechny plody do ukončení vegetace. Zálivka se vyplatí méně často, ale vydatná. Při ošetřování proti plísni bramborové vycházejte z vývoje počasí (určitě před příchodem hlášených dešťů a ochlazení) a při signalizace choroby.

Zázračná rostlina: Jak pěstovat kustovnici?

Zázračná rostlina: Jak pěstovat kustovnici?

Její plody jsou prý nejhodnotnějším ovocem na světě. Jejich užívání zaručuje podle čínské tradiční mediciny vitalitu, věčné mládí a u mužů prý podporuje…celý článek

Kdy začít vysazovat nakládačky? PRÁVĚ TEĎ!

Kdy začít vysazovat nakládačky? PRÁVĚ TEĎ!

Dobrá zpráva pro všechny milovníky okurek: právě teď v květnu můžete začít s výsevem semínek nebo vysazováním sazenic.celý článek

Jaké jsou osvědčené odrůdy?

Chcete se spolehnout na dobrou sklizeň? Pak si vyberte správnou odrůdu. Mezi nejoblíbenější patří Start F1, Tornádo F1, Bonset F1, Stupické polní rané, z novinek zkuste Tipo F1 odolnější k praskání plodů, Pedro F1 se současným zráním všech plodů, Orfea F1 díky ranosti a kvalitě. Z drobnoplodých odrůd se pro zahrádky hodí Bejbino F1, Cherolla F1, ovocné druhy Ildi a Idyll, do květináčů pak Vilma nebo Karla.